Χριστιανοί Αφγανιστάν: Αντιμετωπίζουν βασανιστήρια ρουτίνας και διώξεις από μέλη της οικογένειας


Χριστιανοί Αφγανιστάν: Οι Χριστιανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και διώξεις ρουτίνας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους φίλους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες παρακολούθησης. «Υπάρχουν ακόμη Χριστιανοί στο Αφγανιστάν», είπε ο Τοντ Νέτλετον, συγγραφέας και παρουσιαστής ραδιοφώνου που εργάζεται για τη διεθνή ανθρωπιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φωνή των Μαρτύρων». «Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης των Ταλιμπάν πριν από ένα χρόνο, υπήρχε μεγάλη κάλυψη που υποδηλώνει ότι όλοι οι Χριστιανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα».

Ο Nettleton εξήγησε στο Fox News Digital ότι καθώς η Αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε πέρυσι, πολλοί Χριστιανοί πράγματι διέφυγαν επειδή γνώριζαν τη σκληρή θεολογία και τη μισαλλοδοξία των Ταλιμπάν προς τους Χριστιανούς, ειδικά αυτούς που είχαν προσηλυτιστεί από το Ισλάμ.

Πολλοί που ήταν ευρέως γνωστό ότι είχαν αποκηρύξει το Ισλάμ για τον Χριστιανισμό διέφυγαν σε άλλες χώρες, είπε, αλλά οι δυνητικά χιλιάδες Χριστιανοί που παραμένουν αντιμετωπίζουν βαθιές προκλήσεις. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πήραν την απίστευτα τολμηρή απόφαση να παραμείνουν στη χώρα», είπε ο Nettleton.

«Και η στάση τους ήταν: “Ακούστε, αν όλοι οι Χριστιανοί φύγουν από τη χώρα, ποιος θα είναι εδώ για να μοιραστεί το ευαγγέλιο, ποιος θα είναι εδώ για να είναι η εκκλησία;” Και έτσι πήραν αυτή τη θαρραλέα απόφαση να μείνουν, γνωρίζοντας ακόμη και ότι οι Ταλιμπάν θα αναλάμβαναν τη σκυτάλη· γνωρίζοντας ότι ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο».

Η Φωνή των Μαρτύρων, που στοχεύει στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διωκόμενων Χριστιανών σε όλον τον κόσμο, ιδρύθηκε το 1967 από τον Richard Wurmbrand, έναν λουθηρανό ιερέα εβραϊκής καταγωγής που φυλακίστηκε και βασανίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς της Ρουμανίας για 14 χρόνια εξαιτίας της πίστης του.

Στον οδηγό προσευχής που δημοσιεύει η οργάνωση κάθε χρόνο, η Φωνή των Μαρτύρων χαρακτήρισε το Αφγανιστάν μια «περιορισμένη» χώρα, όπου «οι ξυλοδαρμοί, τα βασανιστήρια και οι απαγωγές είναι ρουτίνα» για τους Χριστιανούς. Απαγορεύεται, επίσης, στους Χριστιανούς να λατρεύουν ή να ευαγγελίζονται ανοιχτά στη χώρα, όπου ο πληθυσμός είναι 99,8% μουσουλμάνοι και οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις είναι «πολύ ανταγωνιστικές» προς τους χριστιανούς πιστούς.

Ο αριθμός των χριστιανών μαρτύρων εκεί, αν και μικρός, γενικά πεθαίνει «χωρίς δημόσια γνώση», εξηγεί περαιτέρω ο οδηγός και «οι προσήλυτοι από το Ισλάμ συχνά σκοτώνονται από μέλη της οικογένειας ή άλλους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία».

Πολλοί Ταλιμπάν είναι Παστούν, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν ακούσει το ευαγγέλιο.

Ο Nettleton επεσήμανε ότι ενώ οι συνθήκες για τη θρησκευτική ελευθερία έχουν «σίγουρα επιδεινωθεί» λόγω των Ταλιμπάν, «η πρώτη γραμμή δίωξης είναι τα μέλη της οικογένειάς σου, είναι οι γείτονές σου».

Πρώην μουσουλμάνοι που προσηλυτίζουν και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να εμφανιστούν για προσευχή στο τοπικό τζαμί αντιμετωπίζουν συχνά καχυποψίες από τις σφιχτοδεμένες κοινότητές τους. Θυμήθηκε έναν Αφγανό με τον οποίο η οργάνωσή του βρίσκεται σε επαφή, ο οποίος αναγκάστηκε να μετακινήσει την οικογένειά του τρεις φορές για τέτοιους λόγους κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του αποκατασταθέντος καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Ο Nettleton, ωστόσο, ελπίζει ότι η χριστιανική αναγέννηση είναι δυνατή στο Αφγανιστάν, καθώς οι λαοί της βλέπουν πόσο άσχημα τους αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν. Σημειώνοντας πως οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τα βήματα του Μωάμεθ και τηρούν την πιο αγνή ερμηνεία του Κορανίου, είπε ότι η καταπίεσή τους μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να αμφισβητήσουν τα πλεονεκτήματα του Ισλάμ.

«Βλέπουν μια οικονομία σε ερειπωμένη κατάσταση, βλέπουν ανθρώπους να πεινούν», είπε.

“Και θα αρχίσουν να αναρωτιούνται: “Αν έτσι διοικούν μια χώρα οι καλύτεροι μουσουλμάνοι, θέλω πραγματικά να γίνω ο καλύτερος μουσουλμάνος; Θέλω να ακολουθήσω το Ισλάμ; Έχει το Ισλάμ τις απαντήσεις που θέλω;” Και έτσι είναι αυτό που ελπίζω να συμβεί».

Πρόσθεσε ότι οι διωκόμενοι Αφγανοί Χριστιανοί που μιλούν στην οργάνωσή του ζητούν από τους συγχριστιανούς τους σε όλον τον κόσμο να προσεύχονται γι’ αυτούς.

Με την οικονομία του έθνους σε άθλια κατάσταση, πολλοί Αφγανοί αγωνίζονται να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Η Φωνή των Μαρτύρων παρέχει βοήθεια στους Αφγανούς Χριστιανούς.

Ο Ντέιβιντ Κάρι, επίτροπος στην ομοσπονδιακή Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), ο οποίος επίσης υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της μη θρησκευτικής χριστιανικής αποστολής Open Doors USA, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Nettleton, μεταφέροντας στο Fox News Digital την ιστορία ενός Αφγανού Χριστιανού της οργάνωσής του, ο οποίος ονομάζεται Saad, και επιβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν είχαν μια λίστα με χριστιανούς που διένειμαν πέρυσι σε μια προσπάθεια να τους κυνηγήσουν. «Πολλοί Χριστιανοί εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν», είπε ο Κάρι.

«Κάποιοι έμειναν γιατί θέλουν να είναι «αλάτι και φως» με τη θεολογική έννοια σε αυτή τη χώρα, παρόλο που έγινε πιο εχθρική».

Η φράση «αλάτι και φως» ανάγεται στην Επί του Όρους Ομιλία στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όταν ο Ιησούς διέταξε τους ακολούθους του να ζήσουν δίκαια ως μάρτυρες μεταξύ των μη πιστών. «Έτσι, θέλουν να είναι μέρος της κοινότητας», πρόσθεσε. “Αγαπούν τη χώρα τους.

Είναι απολύτως κατανοητό γιατί πολλοί τράπηκαν σε φυγή, αλλά υπάρχει μια ταλαιπωρημένη χριστιανική κοινότητα εκεί στο Αφγανιστάν ακόμη και σήμερα.”

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία USCIRF προειδοποίησε την εποχή της αποχώρησης των ΗΠΑ πέρυσι ότι οι Ταλιμπάν πήγαιναν πόρτα-πόρτα αναζητώντας χριστιανούς προσήλυτους, συμμάχους των ΗΠΑ, πρώην κυβερνητικούς εργαζόμενους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη, η επιτροπή επανέλαβε ότι η θρησκευτική ελευθερία στο Αφγανιστάν έχει «επιδεινωθεί δραστικά» από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ