Η αμοιβάδα που τρέφεται με… ανθρώπινο εγκέφαλο


Μια Αμερικανίδα έκανε ρινοπλύσεις με νερό βρύσης και ένα χρόνο αργότερα πέθανε εξαιτίας μιας αμοιβάδας που «κατέτρωγε» τον εγκέφαλό της!

Η σπάνια περίπτωση της 69χρονης από το Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύεται στο International Journal of Infectious Diseases.

Όπως περιγράφεται στη σχετική εργασία, η γυναίκα – που φυσικά δεν κατονομάζεται – είχε εμμένουσα ρινίτιδα και επί ένα μήνα έκανε ρινοπλύσεις όχι με αποστειρωμένο νερό, όπως συστήνεται, αλλά με απλό νερό βρύσης.

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες, παρουσιάστηκε μια πληγή στο πάνω μέρος της μύτης η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα φάρμακα που έδιναν οι δερματολόγοι.

Αφού είχε περάσει σχεδόν ένας χρόνος, η αριστερή πλευρά του σώματός της άρχισε να τρέμει ενώ παρουσίασε και επιληπτική κρίση.

Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε ένα ύποπτο σημείο στον εγκέφαλό της, με τους γιατρούς να θεωρούν αρχικά ότι πρόκειται για όγκο. Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, τα ύποπτα σημεία είχαν πολλαπλασιαστεί, ενώ η κατάσταση της γυναίκας χειροτέρευε.

Τελικά, οι νευροχειρουργοί άνοιξαν το κρανίο της για να διερευνήσουν την κατάσταση και ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος της 69χρονης είχε μετατραπεί σε αποικία αμοιβάδων!

Αφότου «ξεσκόνισαν» το ιστορικό της, οι γιατροί κατάλαβαν ότι με τις ρινοπλύσεις η αμοιβάδα Balamuthia mandrillaris, είχε εισχωρήσει στον εγκέφαλο της γυναίκας, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη. Πάντως, δεν έγινε εργαστηριακή ανάλυση στο νερό του σπιτιού της, ώστε να επιβεβαιωθεί η προέλευση της αμοιβάδας.

Αμέσως μετά την τελική διάγνωση, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έστειλε ειδικό φάρμακο στο Seattle, ωστόσο, οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, η οποία έπεσε σε κώμα και κατέληξε.

Η αμοιβάδα Balamuthia mandrillaris ανακαλύφθηκε το 1986. Σύμφωνα με το CDC, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, αν και επικρατέστεροι θεωρούνται η επαφή με μολυσμένο χώμα και νερό. Το σίγουρο είναι ότι η λοίμωξη που προκαλεί σκοτώνει το 90% των προσβεβλημένων ασθενών. Από το 1993, έχουν αναφερθεί 200 περιπτώσεις παγκοσμίως, οι 70 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Φόβος και τρόμος» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι και η αμοιβάδα Naegleria fowleri, η οποία επίσης προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ