Η Italgas, η ΔΕΠΑ Υποδομών, οι ουρές του PSI και οι δημεύσεις για ξέπλυμα χρήματος


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι ουρές του PSI

Δέκα χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) υπάρχουν κάποιοι επενδυτές και κάποιοι δικηγόροι που ακόμη προσπαθούν να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, προσφεύγοντας σε κάθε λογής δικαστήρια. Και δεν το λέμε υποτιμητικά, καθώς συμπαραστεκόμαστε στους ταλαιπωρημένους επενδυτές. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες δικαστικής διεκδίκησης των «κουρεμένων», εκ μέρους ομολογιούχων τη τελευταία δεκαετία, δημιούργησε τετελεσμένα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν κάποιοι ωστόσο που ακόμη κυνηγούν τα χαμένα σε Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου και όπως μαθαίνουμε, εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει σχετική ακροαματική διαδικασία.

Από το ένα άκρο στο άλλο

H Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), η διεθνής αρχή που θέτει τους κανόνες που αφορούν στην πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αξιολόγησε προσφάτως την Γερμάνια. Και σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών, η Γερμανία διαθέτει ικανοποιητικό πλαίσιο και μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Διαβάζοντας τη σχετική έκθεση πληροφορηθήκαμε πως το 2017 η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία, ώστε να διευκολύνεται η δήμευση περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος. Προσοχή. Δεν μιλάμε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, αλλά για δήμευσή. Δηλαδή οι καταθέσεις , τα ακίνητα και τα κινητά όσων ξεπλένουν χρήμα κατάσχονται και περνούν στο κράτος με εισαγγελική εντολή. Τι καθιστά δρακόντειο το γερμανικό πλαίσιο; Η κατάσχεση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αλλά το μέτρο αυτό ικανοποίησε την FATF, η οποία μέσα στην έκθεση της επαναλαμβάνει αρκετές φορές την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης. Άλλωστε και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κατά μέσον όρο οι γερμανικές Αρχές δεσμεύουν και κατάσχουν σε ετήσια βάση 920 εκατ. ευρώ από ξέπλυμα χρήματος. Γιατί το αναφέρουμε; Διότι στην Ελλάδα όχι μόνον δεν ισχύει η δήμευση περιουσιακών στοιχείων για ξέπλυμα χρήματος χωρίς τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αλλά το εξής παράδοξο: εάν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί για ξέπλυμα χρήματος είναι παγωμένα για περισσότερους από 18 μήνες και ενδιάμεσα δεν έχει υπάρξει δίκη του εγκληματία, τότε το εγκληματικό προϊόν αποδεσμεύεται και επιστρέφεται στον κάτοχό του. Από το ένα άκρο στο άλλο…

Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή

Κατά 4,7 εκατ. ευρώ μειώθηκε προσφάτως το μετοχικό κεφάλαιο της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, όπως προκύπτει από τροποποίηση που επέφερε η εταιρεία στο καταστατικό της και η οποία αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της χρηματιστηριακής από 6,3 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: Αφενός στο ότι το μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 4,2 εκατ. ευρώ για να συμψηφιστούν ζημιές. Αφετέρου στο ότι επιστράφηκαν 510.000 ευρώ μετρητά στους μετόχους. Να σημειωθεί πως η Παντελάκης Χρηματιστηριακή κατέγραψε στο σύνολο του 2021 έσοδα 2,9 εκατ. ευρώ και πως ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2022 καταγράφει έσοδα ύψους 1,75 εκατ. ευρώ!

Στην Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών

Σήμερα περνά και επίσημα στην Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται εκδήλωση όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισης. Η ιταλική εταιρεία αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, Paolo Gallo. Σημειώνεται πως το τελευταίο πεντάμηνο – εν μέσω αρκετής πίεσης- διευθετήθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα το «αγκάθι» της πιστοποίησης των τριών θυγατρικών στην Italgas (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ). Σε γενικές πάντως γραμμές οι Ιταλοί δεν είναι ευχαριστημένοι από τους χειρισμούς της απερχόμενης διοίκησης, η οποία μεταξύ άλλων έκανε προσλήψεις ατόμων μέχρι και την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ