Γερμανία: Μεσίστιες οι σημαίες στο Βερολίνο την ημέρα της κηδείας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ


Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Βερολίνο την ημέρα της κηδείας του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που θα τελεστεί το Σάββατο, ανακοίνωσε η πόλη του Βερολίνου.

«Θα θέλαμε να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής στον επίτιμο δημότη μας και σε ό,τι έχει κάνει για την πολιτική αλλαγή στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου, Ίρις Σπράνγκερ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε προετοιμάσει το έδαφος για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους, στις 3 Οκτωβρίου 1990, δήλωσε η Ίρις Σπράνγκερ.

Πολιτικοί από όλα τα γερμανικά κόμματα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρώην σοβιετικό ηγέτη, ενώ ορισμένοι ζήτησαν να δοθεί το όνομα του Γκορμπατσόφ σε δρόμο ή σε πλατεία στο Βερολίνο.

Ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) και πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ ζήτησε να γίνει μια τελετή ως φόρος τιμής στον θανόντα. «Η Γερμανία του οφείλει πολλά, είναι ένας από τους πατέρες της επανένωσης και προσέφερε ελευθερία σε εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Münchener Merkur που θα δημοσιευθεί σήμερα, Παρασκευή.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος της Γερμανίας, ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς (Die Linke), ζήτησε επίσης να γίνει μια τελετή μνήμης για τον τελευταίο σοβιετικού ηγέτη, η οποία θα αναδείκνυε τις διαφορές μεταξύ του Γκορμπατσόφ και του σημερινού Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς συμβούλεψε την ηγεσία της Γερμανίας να παραστεί στην κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Μόσχα, εάν υπάρξει ανάλογη πρόσκληση. «Από μέρους μου συμβουλεύω τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν την πρόσκληση εάν κάτι τέτοιο γίνει» , δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Bild TV.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ