Ρωσία: Νέες απειλές Λαβρόφ κατά της Μολδαβίας για τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Πέμπτη (1/9) τη Μολδαβία ότι η απειλή της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Το περιστατικό αυτό, το 2008, οδήγησε σε έναν πόλεμο πέντε ημερών στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις της Γεωργίας. Λίγο μετά, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και ενός άλλου αποσχισθέντος γεωργιανού εδάφους, της Αμπχαζίας.

Η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ