Ηνωμένα Έθνη: Η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Κινεζική Xinjiang


Ηνωμένα Έθνη: Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση βόμβα αργά την Τετάρτη σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια είναι αξιόπιστοι και επικαλούνται πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πολυαναμενόμενη έκθεση περιελάμβανε μια σειρά παραβιάσεων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην άπω δυτική περιοχή, αλλά δεν έκανε αναφορά στη γενοκτονία: ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων επικριτών.

«Η έκταση της αυθαίρετης και μεροληπτικής κράτησης μελών των Ουιγούρων και άλλων κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών ομάδων… μπορεί να συνιστά διεθνή εγκλήματα, ιδιαίτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η έκθεση. Ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να δώσει «επείγουσα προσοχή» στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Η αξιολόγηση φέρνει τη σφραγίδα του ΟΗΕ σε πολλούς από τους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταχείριση των ανθρώπων στην Σιντζιάνγκ από την Κίνα, που έχουν γίνει εδώ και καιρό από ομάδες δικαιωμάτων, δυτικά έθνη και την εξόριστη κοινότητα των Ουιγούρων.

Η Michelle Bachelet, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσισε ότι χρειαζόταν μια πλήρης αξιολόγηση της κατάστασης εντός της Αυτόνομης Περιφέρειας των Ουιγούρων Xinjiang (XUAR).

Η έκθεση ετοιμαζόταν για περίπου ένα χρόνο και η κυκλοφορία της αντιμετώπισε σφοδρή αντίθεση από την Κίνα.

Η Μπατσελέτ ήταν αποφασισμένη να το αφήσει ελεύθερο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της ως Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα τέλη Αυγούστου — και το έκανε σε 13 λεπτά στη Γενεύη στις 23:47.

«Είπα ότι θα τη δημοσιεύσω πριν λήξει η θητεία μου και το έχω κάνει», είπε η Μπατσελέτ σε ένα email που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη.

«Η πολιτικοποίηση αυτών των σοβαρών ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ορισμένα κράτη δεν βοήθησε», πρόσθεσε. – «Αξιόπιστοι» ισχυρισμοί για βασανιστήρια –

Η Κίνα κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι κρατά πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλους μουσουλμάνους στην περιοχή.

Το Πεκίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι λειτουργεί επαγγελματικά κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του εξτρεμισμού. «Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί στο XUAR στο πλαίσιο της εφαρμογής στρατηγικών κατά της τρομοκρατίας και του «εξτρεμισμού» από την κυβέρνηση», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Η αξιολόγηση προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στα λεγόμενα «Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (VETC) της Κίνας.

«Οι ισχυρισμοί για πρότυπα βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής ιατρικής περίθαλψης και των αντίξοων συνθηκών κράτησης, είναι αξιόπιστοι, όπως και οι ισχυρισμοί για μεμονωμένα περιστατικά σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου», ανέφερε η έκθεση.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πόσα άτομα επηρεάστηκαν από τα VETC, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα λειτουργούσε σε «ευρεία κλίμακα» σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο αριθμός των VETC, τουλάχιστον μεταξύ 2017 και 2019, «ήταν πολύ σημαντικός, αποτελώντας ένα σημαντικό ποσοστό των Ουιγούρων και άλλων πληθυσμών κατά κύριο λόγο μειονοτήτων μουσουλμάνων».

Οι εκστρατείες κατηγόρησαν την Κίνα ότι ασκεί αναγκαστική στείρωση γυναικών. Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις παραβιάσεων των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων μέσω της καταναγκαστικής επιβολής των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού». «Παραπληροφόρηση και ψέματα» –

Η αποστολή της Κίνας στη Γενεύη επέκρινε την έκθεση και διατήρησε την σθεναρή αντίθεσή της στην έκδοσή της. «Με βάση την παραπληροφόρηση και τα ψέματα που κατασκευάζονται από αντι-κινεζικές δυνάμεις και από τεκμήριο ενοχής, η λεγόμενη «αξιολόγηση» διαστρεβλώνει τους νόμους και τις πολιτικές της Κίνας και δυσφημεί και συκοφαντεί αθέμιτα την Κίνα και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ανέφερε.  «Οι άνθρωποι όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ ζουν μια ευτυχισμένη ζωή με ειρήνη και ικανοποίηση.

Είναι η μεγαλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καλύτερη πρακτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επέμεινε η αποστολή.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες εκστρατειών δήλωσαν ότι η έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω δράση.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, Σόφι Ρίτσαρντσον, είπε ότι τα «καταδικαστικά» ευρήματα των σαρωτικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων έδειξαν γιατί το Πεκίνο «πολέμησε με νύχια και με δόντια» για να αποτρέψει τη δημοσίευσή του.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει τώρα να διερευνήσει τα φερόμενα εγκλήματα της Κίνας κατά της ανθρωπότητας «και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», είπε.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard, δήλωσε ότι το έγγραφο «αποκαλύπτει την κλίμακα και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Xinjiang».

Επανέλαβε την έκκληση για ποινική λογοδοσία και είπε ότι η Κίνα «πρέπει αμέσως να απελευθερώσει όλα τα άτομα» που κρατούνται αυθαίρετα σε στρατόπεδα, «να τερματίσει τη δίωξη» των μειονοτήτων και να επιτρέψει στους ανακριτές να εισέλθουν χωρίς περιορισμούς. «Αυτό αλλάζει το παιχνίδι για τη διεθνή απάντηση στην κρίση των Ουιγούρων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων Ομέρ Κανάτ.

«Παρά τις επίμονες αρνήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ο ΟΗΕ έχει πλέον αναγνωρίσει επίσημα ότι συμβαίνουν φρικτά εγκλήματα».

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων Ντολκούν Ίσα είπε ότι η έκθεση άνοιξε το βήμα για «ουσιαστική και απτή δράση» από χώρες, επιχειρήσεις και τον ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Η λογοδοσία ξεκινά τώρα»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ