Νυχτερινές ανησυχίες: Πώς αντιμετωπίζονται οι νυχτερινοί τρόμοι των μικρών ηλικιών;


Αν έχετε δει ποτέ ένα μικρό παιδί να τρομοκρατημένο, δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Θα κλαίει πανικόβλητο, θα ουρλιάζει και θα τριγυρίζει σαν μικρό ζωάκι. Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα αλλά δεν σε αναγνωρίζει ούτε καν σε βλέπει. Ένα παιδί με νυχτερινό τρόμο παγιδεύεται σε μια ζώνη μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης και είναι αδύνατο να το ξυπνήσει ή να του δώσει μεγάλη άνεση, είναι απαρηγόρητο. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν μέσα στις πρώτες δύο ώρες ύπνου και τείνουν να διαρκούν 10 έως 30 λεπτά. Είναι ιδιαίτερα κοινά από την προσχολική ηλικία έως την πρώτη τάξη, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν σε μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά. Όσο ανησυχητικά κι αν είναι αυτά τα επεισόδια για οποιονδήποτε από το εξωτερικό περιβάλλον, οι νυχτερινοί τρόμοι δεν είναι επικίνδυνοι και δεν αποτελούν ένδειξη κρυφών ψυχικών ασθενειών.

Οι βραδινές ανησυχίες δεν αποτελούν μέρος κάποιας διαταραχής

Τα παιδιά φαίνεται να ξεχνούν εντελώς τους νυχτερινούς τρόμους μέχρι το πρωί. Ευτυχώς, οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως δεν γίνονται συνήθεια. Εάν το παιδί σας είχε ένα ή δύο επεισόδια, μπορεί να έχει μόνο μερικά ακόμη σε όλη του τη ζωή. Ή μπορεί να μην έχει πια καθόλου. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει έναν άνετο, ήσυχο βραδινό ύπνο για χάρη σας αλλά και για το δικό του.

Τι προκαλεί τους νυχτερινούς τρόμους;

Κανείς δεν ξέρει τι πυροδοτεί τους νυχτερινούς τρόμους, αλλά η γενετική σίγουρα παίζει ρόλο. Εάν ένα από τα παιδιά σας έχει νυχτερινούς τρόμους, υπάρχει μια αρκετά καλή πιθανότητα να το κάνουν και τα άλλα παιδιά σας. Τα στρεσογόνα γεγονότα, η εξάντληση και τα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου έχει νυχτερινό τρόμο;

Ένα παιδί με νυχτερινό τρόμο δεν μπορεί να ξυπνήσει, οπότε μην κάνετε τον κόπο να προσπαθήσετε. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον κρατήσετε άνετα και ασφαλή. Ανάψτε τα φώτα για να μην τρομάξει ή μπερδευτεί από το σκοτάδι και τις σκιές. Τα φώτα θα σας βοηθήσουν επίσης να τον παρακολουθείτε. Μιλήστε με χαλαρωτικούς τόνους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τον κρατήσετε, αλλά μόνο αν σας το επιτρέψει και αν φαίνεται να τον ηρεμεί. Εάν περπατάει, οδηγήστε το απαλά πίσω στο κρεβάτι του. Σίγουρα θα θέλετε να τον κρατήσετε μακριά από σκάλες, παράθυρα ή άλλα επικίνδυνα μέρη.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τους νυχτερινούς τρόμους;

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε εντελώς τους νυχτερινούς τρόμους, αλλά μια υγιεινή προσέγγιση στον ύπνο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει. Για ένα πράγμα, προσπαθήστε να μην αφήσετε το παιδί σας να κουραστεί υπερβολικά. Τα μικρά παιδιά που κοιμούνται καλά το απόγευμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τρόμους τη νύχτα. Μια νωρίς ώρα για ύπνο είναι επίσης μια καλή ιδέα, καθώς και μια χαλαρωτική ρουτίνα που περιλαμβάνει πολλές αγκαλιές. Εάν το παιδί σας έχει τακτικά νυχτερινούς τρόμους, προσπαθήστε να το ξυπνήσετε 15 λεπτά πριν ξεκινήσει συνήθως ένα επεισόδιο. Σηκώστε το από το κρεβάτι για περίπου πέντε λεπτά. Κάντε το αυτό για μια εβδομάδα συνεχόμενα, και πιθανότατα μπορείτε να διαταράξετε τα μοτίβα ύπνου που προκαλούσαν τον τρόμο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυτή η στρατηγική λειτουργεί περίπου εννέα φορές στις 10.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Μερικοί γονείς μπορεί να χρειαστούν επιπλέον βοήθεια για να ηρεμήσουν τους νυχτερινούς τρόμους. Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να έχει δύο ή τρία επεισόδια την εβδομάδα, ακόμη και αφού δοκιμάσετε τη μέθοδο της εγρήγορσης, ή είναι δύσκαμπτο και βγάζει σάλια κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε έναν γιατρό εάν τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά, εάν συμβούν κατά το δεύτερο μισό της νύχτας ή εάν το παιδί σας κάνει κάτι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον ύπνο για να αποφύγει τους τρόμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να εξαφανιστούν από μόνα τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ