Αλτσχάιμερ: Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας;


Καθώς γερνάμε ο εγκέφαλός μας αρχίζει σιγά-σιγά να εξασθενεί, οδηγώντας σε ζητήματα όπως η άνοια, η απώλεια μνήμης και η γνωστική εξασθένηση εκτός από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη γήρανση, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καταστάσεων. Ίσως να μην μπορείτε να αντιστρέψετε το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον, αλλά σίγουρα μπορείτε να επιβραδύνετε τη νευροεκφυλιστική εξέλιξη ενισχύοντας τη φαιά και λευκή σας ουσία.

H υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από την ποιότητα της φαιάς και λευκής ουσίας και από το πόσο γρήγορα υποβαθμίζεται. Ενώ η φαιά ουσία περιέχει τα περισσότερα από τα νευρικά κύτταρα και επεξεργάζεται πληροφορίες, συναισθήματα, αισθητήρια, αντίληψη και μνήμη, η λευκή ουσία επιτρέπει την επικοινωνία προς και από τη φαιά ουσία. Eκτός από τη γήρανση, η φαιά και η λευκή ουσία καταστρέφεται από την εξάντληση της ντοπαμίνης που συμβαίνει λόγω της στιγμιαίας ικανοποίησης, της υπερβολικής συμπεριφοράς, της αλόγιστης κύλισης και της υπερβολικής τηλεόρασης.

Επίσης, η στέρηση ύπνου, το χρόνιο στρες, ο θυμός, οι ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών, η κατανάλωση πρόχειρων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να τα καταστρέψουν.

Δείτε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσετε στη διατήρηση, τη βελτίωση και την εκ νέου ανάπτυξη της φαιάς και λευκής ουσίας:

  • Πρακτικές διαλογισμού και ενσυνειδητότητας: Απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη (BDNF) που έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει τη λευκή και φαιά ουσία.
  • Επαρκή ωμέγα 3: Καλές πηγές ωμέγα 3 περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σπόρους chia, αγνό ghee, λάδι καρύδας, ολόκληρα αυγά ή ένα συμπλήρωμα καλής ποιότητας.

  • Θεραπευτική νηστεία: Κιρκάδια, ξηρή ή διαλείπουσα νηστεία.
  • Ποιοτικός ύπνος: Ξεκούραση και ανάρρωση.
  • Καλής ποιότητας μαύρος καφές, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι: Χωρίς κρέμα, λευκή ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.
  • Λύστε παζλ, σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια μνήμης, αλλά και γιόγκα, εξισορρόπηση, ταχυδακτυλουργικά και άλλα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ