ΠΟΥ: Επιτρέπει στο κοινό να βοηθήσει στη μετονομασία της ευλογιάς των πιθήκων και υπόσχεται ότι δεν θα γίνει τίποτα “γελοίο”


ΠΟΥ: Κάποιοι φοβούνται ότι η λέξη “monkeypox” θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρατσισμό, οπότε ο ΠΟΥ μετονομάζει τον ιό με τη βοήθεια του κοινού. Poxy McPoxface, TRUMP-22 ή Mpox: αυτές είναι μερικές από τις ιδέες που έστειλε το κοινό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς αναζητά μια νέα ονομασία για την αντίληψη περί ονόματος. Συχνά τα ονόματα των ασθενειών επιλέγονται πίσω από κλειστές πόρτες από μια τεχνική επιτροπή, αλλά ο ΠΟΥ αποφάσισε αυτή τη φορά να ανοίξει τη διαδικασία στο κοινό.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα, έχουν πλέον υποβληθεί δεκάδες προτάσεις από διάφορους εισηγητές, όπως ακαδημαϊκούς, γιατρούς και έναν ακτιβιστή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Κυμαίνονται από το τεχνικό OPOXID-22, που υποβλήθηκε από τον ιατρό επειγόντων περιστατικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζέρεμι Φάουστ έως το φαρσικό Poxy McPoxface, που υποβλήθηκε από τον Άντριου Γι σε μια αναφορά στο Boaty McBoatface – σχεδόν το όνομα ενός βρετανικού πολικού ερευνητικού σκάφους μετά από δημόσια ψηφοφορία για την επιλογή.

Οι πιέσεις αυξάνονται για μια νέα ονομασία της νόσου, εν μέρει επειδή οι επικριτές λένε ότι είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι οι πίθηκοι δεν είναι ο αρχικός ζωικός ξενιστής.

Μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων συνέταξε τον Ιούνιο ένα έγγραφο θέσεων στο οποίο ζητούσε μια ονομασία που να είναι “ουδέτερη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς στιγματισμό” εν μέσω φόβων ότι η ονομασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ρατσιστικό τρόπο.

Μέχρι φέτος, η ευλογιά των πιθήκων είχε εξαπλωθεί κυρίως μόνο σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική.

“Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε μια νέα ονομασία για την ευλογιά των πιθήκων, διότι αυτή είναι η καλύτερη πρακτική για να μην δημιουργηθεί προσβολή σε μια ηθική ομάδα, μια περιοχή, μια χώρα, ένα ζώο κ.λπ.”, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Τσάιμπ.

Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει τη βοήθεια του κοινού για την επιλογή μιας νέας ονομασίας για τη νόσο, καθώς φοβάται ότι η τρέχουσα ονομασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ρατσιστικό τρόπο.

“Ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για το θέμα αυτό και θέλουμε να βρούμε μια ονομασία που δεν θα στιγματίζει”, πρόσθεσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις μέχρι στιγμής είναι το Mpox, που υποβλήθηκε από τον Samuel Miriello, διευθυντή μιας οργάνωσης για την υγεία των ανδρών RÉZO, η οποία χρησιμοποιεί ήδη το όνομα στις εκστρατείες ενημέρωσης στο Μόντρεαλ του Καναδά.

“Όταν αφαιρείς την εικόνα του πιθήκου, οι άνθρωποι φαίνεται να καταλαβαίνουν πιο γρήγορα ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη”, δήλωσε στο Reuters.

Μια άλλη πρόταση, TRUMP-22, φαίνεται να αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον αμφιλεγόμενο όρο “κινεζικός ιός” για τον νέο κορωναϊό, αν και ο συντάκτης της δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει το ” Τοξικό εξάνθημα μη αναγνωρισμένης μυστηριώδους προέλευσης του 2022″.

Υποβολές που χλεύαζαν την ομοφυλοφιλική κοινότητα είχαν αναρτηθεί νωρίτερα, αλλά αργότερα αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ έχει εντολή να αποδίδει νέα ονόματα σε υπάρχουσες ασθένειες στο πλαίσιο της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών.

Έχει ήδη μετονομάσει παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, ή κλάσεις, αλλάζοντάς τες από αφρικανικές περιοχές σε λατινικούς αριθμούς.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι θα αποφασίσει μεταξύ των προτάσεων “ανάλογα με την επιστημονική τους εγκυρότητα, την αποδοχή τους, την προφορά τους και το κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες γλώσσες”.

“Είμαι βέβαιος ότι δεν θα καταλήξουμε σε ένα γελοίο όνομα”, δήλωσε ο Τσάιμπ.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 και πήρε το όνομά της από το πρώτο ζώο που εμφάνισε συμπτώματα.

Ο ΠΟΥ κήρυξε την τρέχουσα επιδημία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τον περασμένο μήνα, έχοντας αναφέρει περισσότερα από 32.000 κρούσματα από περισσότερες από 80 χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ