Ρωσία: Θρίλερ στα 5 χιλιάδες μέτρα – Οκτώ ορειβάτες νεκροί και 4 αγνοούμενοι σε επικίνδυνο ηφαίστειο


Οκτώ ορειβάτες σκοτώθηκαν στο ηφαίστειο Klyuchevskaya Sopka στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και τέσσερις παραμένουν εγκλωβισμένοι. Τις προσπάθειες διάσωσης εμποδίζουν οι θυελλώδεις άνεμοι

Οκτώ ορειβάτες σκοτώθηκαν στο ηφαίστειο Klyuchevskaya Sopka στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Άλλοι τέσσερις ορειβάτες έχουν εγκλωβιστεί στο δύσβατο όρος των 4.754 μέτρων μετά από θυελλώδεις ανέμους που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης

Έξι άνθρωποι είχαν αρχικά αναφερθεί νεκροί, σύμφωνα με αξιωματούχους στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, και άλλοι έξι πιστεύεται ότι είχαν αποκλειστεί από την ομάδα των 12, η οποία περιελάμβανε δύο οδηγούς.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι «άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους», επικαλούμενος τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Καμτσάτκα, Ρομάν Βασιλέφσκι. Οι πληροφορίες του προήλθαν από έναν οδηγό που επικοινωνούσε από το ηφαίστειο μήκους 4.754 μέτρων, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ανέφερε το Interfax.

russia1.jpg
Ο χάρτης με το σημείο της τραγωδίαςGuardian

H ομάδα ξεκίνησε την Τρίτη για να σκαρφαλώσει στο βουνό – το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρασίας – αλλά αντιμετώπισε προβλήματα το Σάββατο όταν κάποιοι από τους ορειβάτες σκοτώθηκαν στα 4.200 μέτρα, δήλωσαν οι αρχές. Ένα άτομο πιστεύεται ότι έχει σπασμένο πόδι, πρόσθεσαν.

Διασώστες προσπάθησαν να τους φτάσουν την Κυριακή (4/9), αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν το ελικόπτερο να προσγειωθεί. «Ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, αλλά λόγω θυελλωδών ανέμων με ταχύτητα 30 μέτρων ανά δευτερόλεπτο δεν κατάφεραν να το κάνουν, αν και έγιναν δύο προσπάθειες με διαφορά λίγων ωρών», είπαν οι διασώστες.

Οι θερμοκρασίες στο βουνό μπορεί να φτάσουν έως και μείον 14 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η Τατιάνα Γιουχμάνοβα, εκπρόσωπος της τοπικής αρχής πολιτικής άμυνας, είπε ότι οι διασώστες θα προσπαθήσουν να φτάσουν ξανά στο σημείο σήμερα, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Το Klyuchevskaya Sopka είναι το ψηλότερο από τα περισσότερα από 160 ηφαίστεια που οι χιονισμένες κορυφές τους υψώνονται πάνω από τη χερσόνησο της Καμτσάτκα. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του.

Οι διασώστες προειδοποιούν ότι το βουνό, που αποτελείται από σωρούς ηφαιστειακών πετρωμάτων ανακατεμένα με χιόνι και πάγο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ορειβάτες λόγω του υψομέτρου του και του κινδύνου ηφαιστειακής έκρηξης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ