Liz Truss: Το νέο φαβορί της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου


Liz Truss: Η Liz Truss, η επερχόμενη πρωθυπουργός, υπηρέτησε πιο πρόσφατα ως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον Πρώην βοηθός της Θάτσερ για το νέο φαβορί της πρωθυπουργίας Liz Truss: “Ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Βρετανία

Η πρώην σύμβουλος της Μάργκαρετ Θάτσερ Νιλ Γκάρντινερ συμμετείχε στο “Fox News Live” για να συζητήσει την επικείμενη ανακοίνωση της διαδόχου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Liz Truss, που είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, θα γίνει η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτηση του Boris Johnson τον Ιούλιο.

Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Τρας νίκησε τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, στις εκλογές για την ηγεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την Τρας να γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Τερέζα Μέι και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Τρας θα γίνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την ακρόαση που θα έχει την Τρίτη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας:

Μεγάλωσε σε ένα “αριστερό νοικοκυριό

Η Mary Elizabeth Truss γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1975, κόρη ενός καθηγητή μαθηματικών και μιας νοσοκόμας.

Η Λιζ Τρας και ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Άντι Στέφενσον δίνουν τα χέρια έξω από το αρχηγείο της εκστρατείας των Συντηρητικών (CCHQ) μετά την ανακοίνωση ότι είναι η νέα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και θα γίνει η επόμενη πρωθυπουργός, στο Λονδίνο, τη Δευτέρα.

Οι αριστερόστροφοι γονείς της την έπαιρναν μαζί τους σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και της Θάτσερ όταν ήταν παιδί, όπου θυμάται ότι φώναζε: “Μάγκι, Μάγκι, Μάγκι – έξω, έξω, έξω!”

Η Truss περιέγραψε σε ομιλία της το 2018 ότι άρχισε να αναπτύσσει τις δικές της πολιτικές απόψεις από νωρίς, “διαφωνώντας με τους σοσιαλιστές γονείς μου στο αριστερό μας νοικοκυριό”.

Παρά το γεγονός ότι ήταν παιδί αριστερών γονέων, η Truss μεγάλωσε και έγινε θαυμάστρια της συντηρητικής πρωθυπουργού Margaret Thatcher.

Συγκρίσεις με τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Ως η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η 47χρονη Τρας έχει συχνά συγκριθεί με τη Σιδηρά Κυρία – όπως ήταν γνωστή η ηγέτιδα των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Truss έχει συγκριθεί συχνά με τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας.

Ο Mark Littlewood, ένας ελεύθερος σχολιαστής που γνωρίζει την Truss από το πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι η νέα ηγέτης της Βρετανίας είναι λιγότερο συντηρητική παρά “ριζοσπάστης”, η οποία – όπως η Θάτσερ – θέλει να “μειώσει την παρέμβαση του κράτους” στις ζωές των ανθρώπων.

Ο David Laws, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που συνεργάστηκε με την Truss στην κυβέρνηση πριν από μια δεκαετία, την θυμήθηκε ως ενεργητική και “απίστευτα φιλόδοξη”, παρομοιάζοντάς την στα απομνημονεύματά του με “μια νεαρή Μάργκαρετ Θάτσερ σε ταχύτητα”.

Η Liz Truss υπηρέτησε πιο πρόσφατα ως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η Victoria Honeyman, αναπληρώτρια καθηγήτρια βρετανικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε ότι τονίζοντας το ταπεινό της υπόβαθρο, η Truss προκαλεί συγκρίσεις με την κόρη του μπακάλη Θάτσερ – “το κορίτσι της εργατικής τάξης που έκανε καλό”.

Η Truss στη συντηρητική πολιτική

Η 47χρονη Τρας διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ως κορυφαία διπλωμάτης της Βρετανίας, η Τρας απέσπασε επαίνους για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης δύο Βρετανών πολιτών που φυλακίστηκαν στο Ιράν, όπου οι προκάτοχοί της είχαν αποτύχει.

Η Τρας θα γίνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά από ακρόαση με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ την Τρίτη.

Προηγουμένως ήταν υπουργός Εμπορίου υπό τον Τζόνσον και πριν από αυτό διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, προτού η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την υποβιβάσει σε έναν πιο κατώτερο ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών το 2017.

Η Truss υπηρέτησε ως τοπική σύμβουλος στο Λονδίνο και έβαλε υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο δύο φορές χωρίς επιτυχία, προτού εκλεγεί για να εκπροσωπήσει την έδρα του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία το 2010.

Εργασία πριν από την πολιτική

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η Truss εργάστηκε ως οικονομολόγος για την ενεργειακή εταιρεία Shell και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable and Wireless.

Εργάστηκε επίσης για μια δεξαμενή σκέψης του δεξιού κέντρου, ενώ ασχολήθηκε με την πολιτική των Συντηρητικών και υπερασπίστηκε τις απόψεις των Θατσερικών της ελεύθερης αγοράς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ