Μητροπολίτης Ταμασού για δηλώσεις Μητροπολίτη Δωδώνης: «Δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» (vid)


Θέση για την επίμαχη δήλωση Μητροπολίτη Δωδώνη Χρυσόστομου περί βιασμού και εγκυμοσύνης, πήρε και ο ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Ο Μητροπολίτης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ τόνισε ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» και ότι «δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι το λιγότερο που μπορεί να πει είναι πως οι δηλώσεις αυτές ήταν άστοχες. «Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο αδερφός εκείνη την στιγμή που εκφραζόταν, ίσως να είχε στο μυαλό του κάτι άλλο, πάντως δεν του βγήκε».

Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ σωστή η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

«Ο άνθρωπος είναι η είναι η εικόνα του Θεού και οτιδήποτε τον βιάζει, τον εκβιάζει, εξαθλιώνει αυτή την ίδια την εικόνα του Θεού είναι βλασφημία και ύβρις. Δεν υπάρχει άλλοθι σε αυτό το έγκλημα, δεν υπάρχει συμμετοχή του θύματος», σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης πως, πιστεύει ότι θα υπήρξε κάποια σύγχυση του λόγου και της σκέψης για να βγει από εκκλησιαστικά χείλη αυτού του είδους η τοποθέτηση.

Είναι απαράδεκτος, δεν έχει καμία σχέση ούτε με το ευαγγέλιο ούτε η απλή κοσμική αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θύμα δυστυχώς είναι απροστάτευτο ενώπιον τέτοιων θεωριών και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Από μικρή ηλικία θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Δεν γίνεται όταν μία γυναίκα βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης γιατί δεν ήταν καλά ντυμένη ή επειδή έχει πιεί λίγο παραπάνω. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, από την στιγμή που κάποιος ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι απαράδεκτο και πρέπει να κανονίζεται από του νόμους της Πολιτείας, διαφορετικά που θα φτάσουμε σε αυτή την κοινωνία»;

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι, χαίρεται που κινήματα σαν το MeToo αναδύονται και ξεκινά μία ενημέρωση για αυτά τα θέματα, χωρίς φυσικά να περάσουμε στο άλλο άκρο και να φοβόμαστε να αγκαλιάσουμε ένα παιδί, ή να μην μπορούμε να βγάλουμε μία φωτογραφία με ένα συγγενή και να πρέπει να του σβήνουμε τα μάτια του παιδιού κτλ.

«Πολύ σωστά η Πολιτεία και κοινωνία αντιδρούν γιατί τέτοια φαινόμενα απαξιωτικά προς τις γυναίκες αλλά και προς τους άνδρες, οι οποίοι δέχονται πολλές φορές σε βιασμούς, η οποιαδήποτε βία σε οποιαδήποτε μορφή είναι βλασφημία προς την εικόνα του Θεού και χωρίς άλλοθι έγκλημα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ