Ενεργειακή κρίση: Το «σχέδιο επιβίωσης» των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση μπλάκ άουτ


Ενεργειακή κρίση: Τράπεζες και ασφαλιστικοί κολοσσοί εξετάζουν εφεδρικά σχέδια για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα σε περίπτωση εκτεταμένου μπλακ αούτ φέτος το χειμώνα. Γεννήτριες ντίζελ , τηλεργασία και χαμηλή θέρμανση επιστρατεύονται για να μην  καταρρεύσουν οι τραπεζικές συναλλαγές

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης επιστρατεύουν εφεδρικές γεννήτριες και σκέφτονται να χαμηλώσουν τα φώτα καθώς προετοιμάζονται για πιθανές διακοπές ρεύματος και κατανάλωση ενέργειας με το δελτίο που απειλούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζει την οικονομία της περιοχής.

Καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη «γηραιά ήπειρο», οι τράπεζες δοκιμάζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ρεύματος και παραθέτουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως γεννήτριες, ώστε να μην καταρρεύσουν τα ΑΤΜ και οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές

Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες οφείλουν να αναλάβουν δράση λόγω της σημασίας των πληρωμών και των συναλλαγών για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη εύθραυστη λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Ενώ ο κλάδος προσαρμόστηκε στα lockdown για την COVID-19 και την τηλεργασία, οι διακοπές ρεύματος ή η ενέργεια με δελτίο, αποτελούν μια πολύ διαφορετική πρόκληση.

Προσομοιώσεις διακοπής ρεύματος

«Το τραπεζικό σύστημα είναι μέρος άλλων συστημάτων», λέει ο Τζιανλούκα Πεσκαρόλι, καθηγητής επιχειρησιακής συνέχειας και αντοχής σε καταστροφές στο University College του Λονδίνου, ο οποίος έχει ενημερώσει τις αρχές στο Λονδίνο για διακοπές ρεύματος. «Το κύριο μέλημά μου είναι οι κλιμακωτές επιπτώσεις στην κοινωνία απο πιθανές αστοχίες στα ΑΤΜ ή τις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Ομοίως, οι εξαρτήσεις που έχουν οι τράπεζες από άλλες υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο»

Η JPMorgan, η οποία απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, έχει πραγματοποιήσει προσομοιώσεις διακοπής ρεύματος, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η τράπεζα θα μπορούσε να στραφεί σε γεννήτριες ντίζελ που θα διατηρούσαν τις βασικές τοποθεσίες γραφείων σε λειτουργία για αρκετές ημέρες, είπε η ανώνυμη πηγή.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ δανείζει χρήματα σε εταιρείες στην Ευρώπη και εμπορεύεται μετοχές και ομόλογα εκτός από τη λειτουργία μιας βρετανικής τράπεζας καταναλωτών. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας UniCredit δοκίμασε επίσης την επιχειρησιακή της ανθεκτικότητα αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε πηγή που γνωρίζει τα σχέδια. Το τελευταίο «κρας τεστ» επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα της επεξεργασίας δεδομένων, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα δύο βασικά κέντρα δεδομένων της τράπεζας είχαν τροφοδοσία από δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η ισχύς του.

Η Euronext, η οποία διαχειρίζεται τα γαλλικά και τα ιταλικά χρηματιστήρια, δήλωσε ότι έχει επαναξιολογήσει τη χρήση της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τράπεζες λαμβάνουν επίσης ορατά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, όπως το καθάρισμα των χώρων γραφείων και την ενοποίηση του προσωπικού σε λιγότερα κτίρια. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα 1.400 κτίριά της στη Γερμανία, για να εξοικονομήσει 4,9 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο – αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 49.000 λαμπτήρες για μια ώρα.

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο κολοσσός κλείνει το ζεστό τρεχούμενο νερό στις τουαλέτες, προσαρμόζει τις θερμοκρασίες του χώρου εργασίας, σβήνει όλο τον εσωτερικό φωτισμό των καταστημάτων και φωτίζει τη διαφήμιση εξωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης θα κλείσει και το σιντριβάνι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της στη Φρανκφούρτη.

Οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αντίστοιχός του στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Prudential Regulation Authority (PRA), απαιτούν και οι δύο από τους δανειστές να έχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή.

Οι εταιρείες στη Βρετανία πρέπει να προσδιορίζουν τις «Σημαντικές Επιχειρηματικές Υπηρεσίες» τους και τις μεθόδους επίλυσης των τρωτών σημείων σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν απειλές. Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι λίγες εταιρείες είναι προετοιμασμένες για μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος άνω των λίγων ημερών.

«Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό κενό στον σχεδιασμό ανθεκτικότητας» δήλωσε ο Avi Schnurr, Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηλεκτρικής Υποδομής, μιας ομάδας σκέψης που συμβουλεύει την προετοιμασία για τέτοιους κινδύνους. Οι τράπεζες θα πρέπει ήδη να κάνουν ρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, με τις συμφωνίες για τις συναλλαγές να καταγράφονται αναδρομικά μόλις τα συστήματα επανέλθουν στο διαδίκτυο, είπε.

Η BNP Paribas (BNPP.PA), η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, αντιμετωπίζει την κατανάλωση ενέργειας στα περίπου 2.750 υποκαταστήματα, γραφεία και κέντρα δεδομένων που λειτουργεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία, δήλωσε πηγή κοντά στον γαλλικό δανειστή.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής Gazprom (GAZP.MM) ότι θα επεκτείνει επ’ αόριστον τη διακοπή λειτουργίας του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι μειώνουν τη χρήση ενέργειας. Η Zurich Insurance Group Ltd της Ελβετίας είπε ότι θα σκοτεινιάσει τα γραφεία τη νύχτα και τους «διακοσμητικούς» καταναλωτές ενέργειας όπως τα σιντριβάνια. Αν η κρίση επιδεινωθεί, οι πηγές ανέφεραν ότι οι εταιρείες θα λάβουν πιο δραστικά μέτρα. Και ενώ το προσωπικό μπορεί να τα παρατηρήσει, οι εταιρείες ελπίζουν ότι οι πελάτες δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.

«Τα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της ενεργειακής κατάστασης περιλαμβάνουν τη χρήση μόνο ορισμένων ορόφων των κτηρίων και το κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών, όπως το γυμναστήριο των εργαζομένων», είπε η ασφαλιστική εταιρεία.

Πηγή: Reuters



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ