Ελισάβετ: Η Βασίλισσα που έβλεπε τους πρωθυπουργούς να… περνάνε – Από τον Τσόρτσιλ στην Λιζ Τρας


Στην 70ετή έως τώρα θητεία της στον θρόνο, η Ελισάβετ είχε την ευκαιρία να… καλωσορίσει στον πρωθυπουργικό θώκο 14 πολιτικούς, με πρώτον απ’ όλους τον Άντονι Ίντεν, το 1955.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο το 1952 και σε ηλικία 25 ετών, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της, βασιλέως Γεωργίου του Έκτου. Εκείνη την περίοδο, πρωθυπουργός της Αγγλίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος μάλιστα πιστεύεται πως παραμένει, μέχρι και σήμερα, ο αγαπημένος πρωθυπουργός της βασίλισσας.

Όταν ο Τσόρτσιλ αποσύρθηκε το 1955, η βασίλισσα του απηύθυνε μια χειρόγραφη επιστολή, στην οποία του εκμυστηρευόταν πως κανένας διάδοχός του «δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπληρώσει τη θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού, στον οποίο και ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά και για τη σοφή καθοδήγηση του οποίου κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα τόσο βαθιά ευγνώμων».

Τον Τσόρτσιλ διαδέχθηκε το 1955 ο Άντονι Ίντεν από το κόμμα των Συντηρητικών, γενόμενος έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός που διόρισε η ίδια η Ελισάβετ στην θέση. Ο Άντονι Ίντεν ήταν πρωθυπουργός για λιγότερο από δύο χρόνια, μεταξύ Απριλίου 1955 και Ιανουαρίου 1957 και οι σχέσεις του με τη βασίλισσα φέρεται να ήταν περισσότερο τυπικές.

Το 1957, την θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε ο, επίσης Συντηρητικός, Χάρολντ Μακμίλαν. Ο Μακμίλαν υπηρέτησε έως το 1963.

Ο τρίτος πρωθυπουργός που διόρισε η βασίλισσα, ονόματι Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ, ήταν πρωθυπουργός μόνο για ένα χρόνο, μεταξύ Οκτωβρίου 1963 και Οκτωβρίου 1964. Αναφέρεται, ωστόσο, ότι τους δυο τους ένωνε μια μεγάλη κοινή αγάπη για…τα σκυλιά!

Επόμενος πρωθυπουργός ήταν ο «Εργατικός» Χάρολντ Γουίλσον, ο οποίος είχε δύο θητείες στο νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ: Την πρώτη του από το 1964 έως το 1970 και την δεύτερη τα έτη 1974-1976.

Με τον Γουίλσον, η βασίλισσα είχε επίσης μια καλή σχέση και ο πρωθυπουργός είχε πάει για πικνίκ με την ίδια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο ποτάμι δίπλα από το ανάκτορο του Μπαλμόραλ.

Ανάμεσα στις δυο θητείες του Γουίλσον, τον ρόλο του Βρετανού πρωθυπουργού ανέλαβε ο Έντουαρντ Χιθ (1970-1974). Με αυτό τον πρωθυπουργό, η βασίλισσα φέρεται να είχε περισσότερες δυσκολίες στην επικοινωνία.

Το 1976, η βασίλισσα διόρισε στην θέση του πρωθυπουργού τον Τζέιμς Κάλαχαν. «Ένα από τα πιο σπουδαία στοιχεία της είναι ότι δείχνει πάντα ικανή να βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής. Όλες οι συζητήσεις μας ήταν πολύ ευχάριστες», είχε πει για τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Κάλαχαν, ο οποίος υπηρέτησε έως το 1979.

Το 1979 έρχεται η στιγμή που στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας βρίσκεται για πρώτη φορά μια γυναίκα: H Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Θάτσερ υπηρέτησε έως τον Νοέμβριο του 1990, γενόμενη έτσι μια εκ των μακροβιότερων πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν η βαρόνη Θάτσερ πέθανε τον Απρίλιο του 2013, η βασίλισσα παρευρέθηκε στην κηδεία της.

Λέγεται ότι αυτό ήταν μια προσωπική απόφαση και ένδειξη του σεβασμού της βασίλισσας για αυτήν, παρά την πολυτάραχη σχέση τους.

Μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργίας της, την Θάτσερ διαδέχθηκε το 1990 ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ. Ο Μέιτζορ ήταν πρωθυπουργός τη στιγμή του διαζυγίου του πρώτου γιου της Βασίλισσας, Πρίγκιπα Καρόλου με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1996, και υπηρέτησε ως και το 1997, λίγο μετά τον θάνατο της Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τον Μέιτζορ διαδέχθηκε ακόμη ένας μακρόβιος Βρετανός πρωθυπουργός, ο Τόνι Μπλερ. Ο Μπλερ υπηρέτησε από το 1997 έως τον Ιούνιο του 2007. Δημοσιεύοντας αργότερα στα απομνημονεύματά του λεπτομέρειες από ορισμένες προσωπικές τους συναντήσεις, ο Μπλερ φέρεται να εξόργισε τη βασίλισσα.

Μεταξύ άλλων, ο Μπλερ αποκάλυπτε ότι κατά τη διάρκεια ενός μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο στο Μπαλμόραλ, το οποίο περιέγραφε ως «ένα συνδυασμό του ενδιαφέροντος, του σουρεαλιστικού και του εντελώς φρικτού», ο αείμνηστος πρίγκιπας Φίλιππος μαγείρευε, ενώ η βασίλισσα φορούσε λαστιχένια γάντια και έπλενε τα πιάτα.

Το 2007, η βασίλισσα διόρισε πρωθυπουργό τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παρέμεινε στην θέση έως και τον Μάιο του 2010.

Το 2010, τον Μπράουν διαδέχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ένας πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τη βασίλισσα. Οι κάμερες είχαν πιάσει τον Κάμερον να λέει στον τότε δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ότι η Ελισάβετ είχε «γουργουρίσει σαν γάτα» όταν την κάλεσε για να της πει πως η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το δημοψήφισμα.

Μετά τον Κάμερον ήρθε η «σειρά» της Τερέζα Μέι, της δεύτερης γυναίκας πρωθυπουργού που γνώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μέι ήταν στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή, μετά το Brexit, δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που να υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο. Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να λυπήθηκε για την αποχώρηση της Μέι από το αξίωμα.

Την Μέι διαδέχθηκε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους Βρετανούς πρωθυπουργούς των τελευταίων χρόνων, ο γνωστός σε όλους μας Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον διορίστηκε στην θέση τον Ιούλιο του 2019 και υπηρέτησε έως την παραίτησή του, στις 7 Ιουλίου του 2022.

Στις στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Πλάνα από την συνάντησή τους δείχνουν τη μονάρχη να χαμογελά καλωσορίζοντας την Τρας, την 15η πρωθυπουργό που καλείται να υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της έως τώρα 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ