Τα αιματοβαμμένα Ιμαλάια: Γιατί Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες σκοτώνονται επί μια διετία μεταξύ τους


Το Νέο Δελχί ενημέρωση πως Ινδία και Κίνα αποφάσισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα σύνορα των δυο χωρών στα δυτικά Ιμαλάια, ωστόσο ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν και από τις δυο πλευρές παραμένει άγνωστος…

Ένας ακύρηχτος πόλεμος στα δυτικά Ιμαλάια. Ένας πόλεμος που οι τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο δεν ανέφεραν. Δυο υπερδυνάμεις έτοιμες για έναν πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες και στρατιώτες που σκοτώνονται σε μάχες σώμα με σώμα.

Αυτό είναι το σκηνικό στην Gogra, στην επαρχία Ladakh, μια περιοχή σε εκατοντάδες μέτρα υψόμετρο, όπου την τελευταία διετία Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες έχουν χάσει τις ζωές τους. Οι δυο πλευρές, όταν η περίπολος της μιας συναντούσε την άλλη, ξεκινούσαν τον καυγά με μοναδικό στόχο να σκοτώσουν τον αντίπαλό τους. Με πέτρες και ξύλα, οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές δεν σταματούσαν αν δεν έφευγαν με τους αντιπάλους τους νεκρούς.

Αυτή η εχθροπραξία, η οποία έβαψε με αίμα τα Ιμαλάια με άγνωστο αριθμό νεκρών καθώς καμία από τις δυο χώρες δεν ανακοίνωνε τις απώλειές της, έληξε, με τη συμφωνία να σφραγίζεται στο… Ουζμπεκιστάν!

Εκεί, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping και ο Ινδός πρωθυπουργός, Narendra Modi, θα συναντηθούν για να λύσουν μια και για πάντα (;) τις διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ένα Ουζμπεκιστάν, παράλληλα, που φαίνεται να προσαρμόζεται στην κινεζική σφαίρα επιρροής και να απομακρύνεται από τη Δύση…

«Η λογική οφθαλμός αντί οφθαλμού τελείωσε», ανέφερε στο Reuters πηγή από το ινδικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως «οι δυνάμεις αποσύρθηκαν. Δεν θα ενεργοποιηθούν εκ νέου».

Από την άλλη, το λακωνικό Πεκίνο, διέρρευσε πως «οι στρατιώτες και των δυο χωρών απομακρύνονται συγχρονισμένα και με βάση σχεδίου».

Ινδία και Κίνα συνορεύουν για 3.800 χιλιόμετρα, όπου οι στρατιώτες και των δυο έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία τους απαγορεύουν να προβούν στη χρήση πυρομαχικών, καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο μια σύρραξη μπορεί να φέρει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Από το 2020, Δελχί και Πεκίνο έχουν προχωρήσει σε 16 διαπραγματευτικές συσκέψεις ανάμεσα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών τους, όταν έγινε η πρώτη σύγκρουση στην περιοχή του Galwan, όταν πάνω από 20 στρατιώτες, Ινδοί και Κινέζοι, έχασαν τις ζωές τους σε… καυγά!

Από εκείνη τη στιγμή, η Ινδία έστελε 50.000 στρατιώτες στην επαρχία της Ladakh για να ματσάρει τις αντίστοιχες κινεζικές, σε υψόμετρο 4.572 μέτρων

Να σημειωθεί, πως τον Φεβρουάριο του 2021, Κινέζοι στρατιώτες είχαν ξηλώσει τα αυτοσχέδια στρατόπεδά τους κοντά στη λίμνη Pangong Lake, σε μια κίνηση καλής θελήσεως ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της ολέθριας κόντρας…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ