Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τελευταίο «ταξίδι» της – Η διαδρομή Μπαλμόραλ-Λονδίνο για τη κηδεία της


Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θρηνεί τον θάνατο της το πρωτόκολλο για την μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ έχει ενεργοποιηθεί – Αύριο το φέρετρο θα φύγει από το κάστρο του κάστρο του Μπαλμόραλ προκειμένου να φτάσει στο Λονδίνο για την κηδεία της στις 19 Σεπτεμβρίου – Όλη η διαδρομή που θα διανύσει η πομπή 

Τον τελευταίο φόρο τιμής στη Βασίλισσα πριν μεταφερθεί αύριο στο Εδιμβούργο, αποτίει σήμερα το προσωπικό του Κάστρου του Μπαλμόραλ

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ το φέρετρο της Ελισάβετ θα ξεκινήσει αύριο το ταξίδι του από το Αμπερντίν και μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες αναμένεται να φτάσει στο παλάτι Holyroodhouse το οποίο αποτελεί την επίσημη κατοικία των Βρετανών Βασιλέων στη Σκωτία.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια τελετή στον καθεδρικό ναό του St Giles τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια το φέρετρο θα παραμείνει εκεί για 24 ώρες και πιθανότατα θα μεταφερθεί την Τρίτη με αεροπλάνο στο Λονδίνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σορός της βασίλισσας θα φύγει από το Μπαλμόραλ στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) αύριο με ένα αυτοκίνητο που θα τη μεταφέρει στο Αμπερντίν, και από εκεί στις πόλεις Dundee και Perth, ενώ χιλιάδες πολίτες σε όλη τη διαδρομή θα αποτίουν φόρο τιμής στην επί 70 χρόνια βασίλισσά τους.

«Ταξιδεύοντας στην αγαπημένη της ύπαιθρο του Αμπερντινσάιρ, το αυτοκίνητο θα περάσει από τις όχθες του ποταμού Dee και του Crathie Kirk, όπου η βασίλισσα πήγαινε πολύ συχνά όσο έμενε στη Σκωτία, πριν φτάσει στο Ballater όπου μπορεί να σταματήσει για μια σύντομη τελετή», σύμφωνα με τον Press and Journal.

Το χωριό Ballater έχει ισχυρούς δεσμούς με την βασιλική οικογένεια, αφού οι Royals το επισκέπτονται συχνά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτώριας.

Επιπλέον η σορός της Ελισάβετ θα κάνει ένα τελευταίο «ταξίδι» πάνω από τη γέφυρα King VI, που φέρει το όνομα του αγαπημένου της πατέρα.

Καθ’ οδόν προς το Λονδίνο, το αυτοκίνητο θα περάσει επίσης από τις πόλεις Dundee και Perth.

Καθώς η πομπή φτάσει στο Εδιμβούργο, το φέρετρό της θα μεταφερθεί στο Παλάτι του Holyroodhouse, την επίσημη κατοικία της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας στη Σκωτία. Τη Δευτέρα μια πομπή θα ανέβει στο Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί Αγρυπνία των Πριγκίπων με μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το κοινό μπορεί να έχει την ευκαιρία να βρεθεί στον Καθεδρικό και να αποτίσει φόρο τιμής. Την Τρίτη το φέρετρο θα ταξιδέψει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρα του ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, με το όνομα Κάρολος Γ΄.

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.

Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.

«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…) Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος βασιλιάς.

«Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ