COVID-19: Νέα αντιική θεραπεία μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση της νόσου


COVID-19: Μέχρι τη στιγμή που το τεστ σας είναι θετικό για COVID-19, ο ιός SARS-CoV-2 έχει ήδη εγκατασταθεί στο αναπνευστικό σας σύστημα. Με κάθε αναπνοή, αποβάλλετε αόρατα ιικά σωματίδια στον αέρα – μια διαδικασία γνωστή ως αποβολή του ιού. Τα υπάρχοντα φάρμακα που στοχεύουν στη θεραπεία της COVID-19, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του ιού, ελάχιστα καταπνίγουν την αποβολή του ιού. Οι ερευνητές των Ινστιτούτων Gladstone ανέπτυξαν προηγουμένως μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων: μια ενδορινική θεραπεία μιας δόσης που προστατεύει από τη σοβαρή λοίμωξη SARS-CoV-2.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, δείχνουν ότι αυτή η νέα θεραπεία, που ονομάζεται θεραπευτικό παρεμβατικό σωματίδιο (TIP), μειώνει επίσης την ποσότητα του ιού που αποβάλλεται από τα μολυσμένα ζώα και περιορίζει τη μετάδοση του ιού.

“Ιστορικά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τα αντιιικά και τα εμβόλια να περιορίσουν τη μετάδοση των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2”, λέει ο επικεφαλής ερευνητής του Gladstone, Leor Weinberger, Ph.D., κύριος συγγραφέας της νέας δημοσίευσης.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια απλή, ενδορινική δόση του θεραπευτικού παρεμβατικού σωματιδίου TIP μειώνει την ποσότητα του ιού που μεταδίδεται και προστατεύει τα ζώα που ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο θεραπευμένο ζώο”.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για το μοναδικό αντιικό φάρμακο που χορηγείται σε μία μόνο δόση και μειώνει όχι μόνο τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19, αλλά και την αποβολή του ιού”, λέει η Sonali Chaturvedi, Ph.D., ερευνήτρια στο Gladstone και πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Ένα φάρμακο που εξελίσσεται

Οι ιοί όπως ο SARS-CoV-2, καθώς και η γρίπη και ο HIV, εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, γίνονται ανθεκτικοί στα φάρμακα και καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη μακροχρόνιων θεραπειών.

Πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Weinberger πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα των θεραπευτικών παρεμβατικών σωματιδίων (TIPs) για τη θεραπεία των ιών- αντί να στοχεύουν άμεσα ένα τμήμα ενός ιού, τα TIPs ανταγωνίζονται για τους πόρους σε ένα μολυσμένο κύτταρο.

Καταλαμβάνοντας τον μηχανισμό αντιγραφής στο εσωτερικό ενός κυττάρου, μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να παράγει περισσότερα αντίγραφά του.

Το όφελος των TIPs, ωστόσο, υπερβαίνει την ικανότητά τους να καταπνίγουν έναν ιό μέσα στα μολυσμένα κύτταρα. Επειδή τα TIPs βρίσκονται μέσα στα ίδια κύτταρα με τον ιό που στοχεύουν, εξελίσσονται ταυτόχρονα, παραμένοντας ενεργά ακόμη και όταν εμφανίζονται νέα ιικά στελέχη.

“Τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις προκλήσεις της πανδημίας σχετίζονται με την εμφάνιση νέων παραλλαγών”, λέει ο Chaturvedi. “Τα TIPs θα ήταν μια ιδανική θεραπεία, επειδή συνεχίζουν να μαθαίνουν καθώς ο ιός εξελίσσεται, οπότε θα μπορούσαν να κρατήσουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα φάρμακα υπό έλεγχο”.

Πριν από την πανδημία COVID-19, η ομάδα του Weinberger ανέπτυσσε ήδη TIPs για τη θεραπεία του HIV. Το 2020, στράφηκε γρήγορα στον SARS-CoV-2, αναπτύσσοντας ένα TIP κατά του ιού σε μία μόνο δόση που μπορεί να χορηγηθεί ενδορινικά.

Πέρυσι, ανέφεραν ότι, σε τρωκτικά, τα TIPs μπορούσαν να εμποδίσουν με επιτυχία πολλαπλές διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, μειώνοντας το ιικό φορτίο στους πνεύμονες κατά 100 φορές και μειώνοντας πολλά από τα συμπτώματα της COVID-19.

Σταμάτημα της εξάπλωσης

Στη νέα δημοσίευση, οι Weinberger και Chaturvedi μελέτησαν κατά πόσον τα TIPs θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την ιική διασπορά – ένα ξεχωριστό ζήτημα από τη μείωση των συμπτωμάτων και του ιικού φορτίου.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα χάμστερ που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 τα αντιιικά TIPs και στη συνέχεια μετρούσαν, καθημερινά, την ποσότητα του ιού στη μύτη των ζώων.

Σε σύγκριση με τα χάμστερ που δεν είχαν λάβει τα TIPs (που ονομάστηκαν ζώα ελέγχου), τα ζώα που έλαβαν θεραπεία είχαν λιγότερο ιό στις ρινικές τους διόδους σε κάθε χρονική στιγμή.

Μέχρι την 5η ημέρα, όλα τα ζώα ελέγχου εξακολουθούσαν να αποβάλλουν υψηλά επίπεδα ιού, ενώ ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος σε τέσσερα από τα πέντε ζώα που έλαβαν θεραπεία με TIP.

“Γνωρίζουμε ότι η ποσότητα του ιού που αποβάλλεται είναι ανάλογη με το πόσο μολυσματικός είναι κάποιος”, λέει ο Weinberger, ο οποίος είναι επίσης ο διακεκριμένος καθηγητής William και Ute Bowes και διευθυντής του Κέντρου Κυτταρικών Κυκλωμάτων στο Gladstone.

“Εάν η αποβολή του ιού μπορεί να μειωθεί, ο αριθμός των δευτερογενών επαφών που είναι πιθανό να μολυνθούν θα μειωθεί επίσης πολύ πιθανό, γεγονός που με τη σειρά του θα μειώσει τη συνολική διάδοση του ιού και θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα ευάλωτα άτομα ασφαλή”.

Όταν τα μολυσμένα με SARS-CoV-2 ζώα στεγάστηκαν σε κλουβιά με μη μολυσμένα ζώα, η θεραπεία των μολυσμένων ζώων με TIPs δεν απέτρεψε πλήρως τη μετάδοση του COVID-19. Ωστόσο, οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα ιικά φορτία και ηπιότερα συμπτώματα λοίμωξης στα νεοεκτεθειμένα ζώα.

“Το συγκεκριμένο εργαστηριακό περιβάλλον είναι γνωστό ότι δημιουργεί πολύ πιο αποτελεσματική μετάδοση από ό,τι συνήθως παρατηρείται στον άνθρωπο, ακόμη και σε οικιακά περιβάλλοντα, επειδή τα χάμστερ δεν μεταδίδουν μόνο μέσω αερολυμάτων, αλλά και μέσω σωματικών υγρών και με το να σκαρφαλώνουν και να περιποιούνται το ένα το άλλο για πολλές ώρες”, λέει ο Weinberger, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του καθηγητή βιοχημείας και βιοφυσικής και φαρμακευτικής χημείας στο UC San Francisco.

“Έτσι, το να μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε αυτό το ζωικό περιβάλλον είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”.

Ενώ τα αρχικά πειράματα έγιναν χρησιμοποιώντας το στέλεχος Delta του SARS-CoV-2, οι ερευνητές επανέλαβαν τις δοκιμές χρησιμοποιώντας το προγονικό στέλεχος WA-1 του ιού και επιβεβαίωσαν ότι τα ίδια TIPs ήταν αποτελεσματικά σε όλες τις παραλλαγές.

Η ομάδα του Weinberger επιδιώκει τώρα την έγκριση του FDA για μια κλινική δοκιμή για τη δοκιμή των TIPs σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ