Γενετιστές: Εντοπίζουν νέο μηχανισμό για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που απουσιάζει από την παχυσαρκία


Γενετιστές: Χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα γενετικού ελέγχου που αναπτύχθηκε από έναν νομπελίστα του UT Southwestern, οι επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής της Άμυνας του ξενιστή στο Ιατρικό Κέντρο UT Southwestern εντόπισαν γενετικές μεταλλάξεις που συμβάλλουν στη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), παρέχοντας έναν πιθανό μελλοντικό στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ενώ η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη λιπώδη νόσο του ήπατος, οι ερευνητές του UT Southwestern κατάφεραν να εντοπίσουν μια νέα αιτία της λιπώδους νόσου του ήπατος που απουσιάζει από την παχυσαρκία -μια μείωση του επιπέδου του γονιδίου 4951 (Gm4951), το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή θεραπείες για τη νόσο, η οποία αναδεικνύεται με ταχείς ρυθμούς σε μείζονα αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο προσδιορισμός του ρόλου αυτού του γονιδίου στην ανάπτυξη της νόσου παρέχει μια σημαντική νέα κατεύθυνση για όσους μελετούν τη νόσο για την εξεύρεση πιθανών θεραπειών.

“Εντοπίσαμε ένα σπάνιο μοντέλο ποντικού μη παχύσαρκου οργανισμού NAFLD που προκαλείται από ανεπάρκεια του GM4951.

Η μελέτη αυτή θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη προσεγγίσεων για την ενεργοποίηση του ανθρώπινου ομολόγου Gm4951 για την καταπολέμηση της NAFLD”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zhao Zhang, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Γενετικής της Άμυνας του ξενιστή και στον Τομέα Ενδοκρινολογίας της Εσωτερικής Ιατρικής. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Το Κέντρο για τη Γενετική της Άμυνας του Ξενιστή διευθύνεται από τον Bruce Beutler, Ph.D., Regental Professor και έναν από τους τέσσερις βραβευμένους με Νόμπελ στο UT Southwestern.

Ο Δρ Beutler έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2011 για την ανακάλυψη μιας σημαντικής οικογένειας υποδοχέων που επιτρέπουν στα θηλαστικά να αντιλαμβάνονται τις λοιμώξεις όταν συμβαίνουν, προκαλώντας μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση.

Ο Δρ Beutler ανέπτυξε επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταλλαξιγένεσης ποντικιών στον κόσμο, μαζί με μια πλατφόρμα γενετικού ελέγχου προς τα εμπρός που επιτρέπει στους ερευνητές του Κέντρου να ελέγχουν περισσότερα από τα μισά γονίδια του γονιδιώματος των ποντικιών.

Μαζί με ένα μέσο άμεσου εντοπισμού μεταλλάξεων που ευθύνονται τόσο για ποσοτικούς όσο και για ποιοτικούς φαινότυπους, το πρόγραμμα επιτρέπει την ταχεία ανακάλυψη πολλών νέων συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος.

“Αυτή η μελέτη εντόπισε ένα πιθανό ανθρώπινο ομόλογο της GM4951 του ποντικού και την αλληλεπίδραση της GM4951 με μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη HSD17B13 που σχετίζεται με τη NAFLD/NASH, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανακάλυψη είναι πιθανό να διατηρείται στον άνθρωπο”, δήλωσε ο Δρ Zhang, το εργαστήριο του οποίου εργάζεται για την κατανόηση του μοριακού μηχανισμού των μεταβολικών ασθενειών, με βασικό στόχο τη μετάφραση αυτής της γνώσης σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές.

Η τρέχουσα μελέτη βασίζεται στην πλατφόρμα εμπρόσθιας γενετικής διαλογής, η οποία επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν δύο ημι-κυρίαρχες αλληλόμορφες μεταλλάξεις missense (Oily και Carboniferous) του Gm4951 και να καθορίσουν έναν κρίσιμο ρόλο για τη διαμεσολαβούμενη από την GTPάση μετατόπιση στον ηπατικό μεταβολισμό των λιπιδίων.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της GM4951 προκαλεί NAFLD χωρίς παχυσαρκία, ότι η GM4951 προάγει την οξείδωση των λιπιδίων για να αποτρέψει τη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και ότι η GM4951 λειτουργεί ως GTPάση για τη μετατόπιση της HSD17B13 στα λιπιδικά σταγονίδια.

Η GM4951 είναι μια ανεπαρκώς χαρακτηρισμένη πρωτεΐνη και η μελέτη αυτή καθόρισε το ρόλο της GM4951 ως GTPάσης που εμπλέκεται στην οξείδωση των λιπιδίων, δήλωσε ο Δρ Ζανγκ.

Τα ποντίκια με ανεπάρκεια της GM4951 ανέπτυξαν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χωρίς αλλαγές στο σωματικό βάρος ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, σημείωσαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ