Κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ: Η λίστα με τους καλεσμένους από τον Μπάιντεν μέχρι τον Ερντογάν


Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα  είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολιτικών και γαλαζοαίματων που φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι προσκλήσεις για την κηδεία της Ελισάβετ έγιναν το Σαββατοκύριακο και όπως έγινε γνωστό περίπου 500 αρχηγοί κρατών και ξένοι αξιωματούχους να αναμένεται να δώσουν το παρών.

Η πλειοψηφία τους έχει κληθεί να ταξιδέψει με εμπορικές πτήσεις ενώ οι αρχές τους συστήνουν να μεταφερθούν μαζικά με λεωφορεία και όχι με λιμουζίνες και επίσημα κομβόι. Το Αβαείο του Γουέστμινστερ, οπου θα γίνει η τελετή έχει χωρητικότητα περίπου 2.200 ατόμων.

Ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες

Αναμένονται μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους ήταν συγγενείς εξ αίματος της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη επιβεβαίωσαν ότι θα είναι εκεί, όπως και ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλέξανδρος της Ολλανδίας και η σύζυγός του, βασίλισσα Μάξιμα, μαζί με τη μητέρα του, πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας αποδέχθηκαν επίσης πρόσκληση, όπως και οι βασιλικές οικογένειες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Μονακό.

Πρόεδροι των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παρευρεθεί μαζί με την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, αν και θεωρείται ότι δεν θα ταξιδέψουν… με λεωφορείο.

Πολλές συζητήσεις είχαν επικεντρωθεί στο εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα προσκαλούσε τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αλλά τα όρια στα μεγέθη των αντιπροσωπειών σημαίνουν ότι οι πρώην πρόεδροι δεν θα μπορούν να παρευρεθούν.

Υπήρξαν εικασίες ότι ορισμένοι πρώην πρόεδροι και πρώτες κυρίες – ιδιαίτερα οι Ομπάμα – ενδέχεται να λάβουν ιδιωτικές προσκλήσεις. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1977 έως το 1981, δεν έχει λάβει πρόσκληση, είπε το γραφείο του στο Politico.

Ηγέτες της Κοινοπολιτείας

Ηγέτες από χώρες της Κοινοπολιτείας, της οποίας η βασίλισσα υπηρέτησε ως επικεφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της, αναμένεται να παραστούν.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε αποδέχτηκε την πρόσκληση, όπως και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Ορισμένοι γενικοί κυβερνήτες που υπηρετούν ως εκπρόσωποι του μονάρχη σε ένα βασίλειο της Κοινοπολιτείας αναμένεται να παραστούν μαζί με τους ηγέτες των χωρών τους.

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, σείχ Χασίνα και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ranil Wickremesinghe, φέρεται να έχουν επίσης αποδεχτεί προσκλήσεις. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Ντρουπάντι Μούρμου.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που λέγεται ότι έχουν αποδεχτεί τις προσκλήσεις είναι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μάικλ Μάρτιν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ Γεολ και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο επιβεβαίωσαν επίσης την παρουσία τους.

Αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν το ταξίδι ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Ναρουχίτο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Δεν είναι γνωστό εάν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, οι επισκέψεις του οποίου στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά που θα εγκαταλείψει την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, θα λάβει πρόσκληση ή θα την αποδεχτεί.

Το Ιράν, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί αντικείμενο διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα εκπροσωπείται μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, δήλωσαν πηγές του Whitehall.

Εκείνοι που δεν προσκλήθηκαν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν προσκληθεί
Κανένας εκπρόσωπος από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή τη Μιανμάρ δεν έχει προσκληθεί, αναφέρει το BBC.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένας εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν σκέφτεται» να παραστεί στην κηδεία.

Η εισβολή ξεκίνησε εν μέρει από το έδαφος της Λευκορωσίας, ο πρόεδρος της οποίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου Πούτιν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ