Έναρξη επιχείρησης: Προ των πυλών το άνοιγμα της πλατφόρμας στο gov.gr – Η διαδικασία


Η έναρξη ατομικής επιχείρησης θα γίνεται και μέσω gov – Πώς θα εισέλθετε στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet. 

Κατά τη διαδικασία αυθεντικοποίησης διενεργούνται έλεγχοι στο Φορολογικό Μητρώο για την εγκυρότητα των στοιχείων του ΑΦΜ. Αν δεν ικανοποιηθούν οι έλεγχοι, ο ενδιαφερόμενος δεν έχει δικαίωμα χρήσης της εφαρμογής και ενημερώνεται προκειμένου να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ

Μετά την αυθεντικοποίηση και την είσοδο των χρηστών στο σύστημα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της έναρξης ή να συνεχίσουν μία προηγούμενη διαδικασία έναρξης που ενδεχομένως έχουν αποθηκεύσει προσωρινά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξουσιοδότησης κάποιου τρίτου προσώπου προκειμένου να προχωρήσει στην κατάθεση της αίτησης εκ μέρους του. Εφόσον μετά την αυθεντικοποίηση αναγνωριστεί ότι ο εν λόγω χρήστης είναι και εξουσιοδοτούμενος τρίτος, τότε επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να συνδεθεί στην εφαρμογή. Ειδικότερα, εισέρχονται στη εφαρμογή είτε οι ίδιοι προσωπικά επιλέγοντας το πεδίο σύνδεσης «ιδίας χρήσης», είτε εκπρόσωπός τους αντ’ αυτών και για λογαριασμό τους, επιλέγοντας το πεδίο σύνδεσης «εκ μέρους τρίτου».

Καταχώρηση Στοιχείων σε περίπτωση «ίδιας χρήσης»

α. Στην περίπτωση επιλογής του πεδίου της «ιδίας χρήσης» στην οθόνη του χρήστη εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, δηλαδή όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ και ΔΟΥ, όπως αυτά προκύπτουν από το Φορολογικό Μητρώο.

β. Ακολούθως, οι χρήστες επιλέγουν τον τύπο της έδρας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, επιλέγουν Ιδιόκτητης Έδρας και ii. Μη ιδιόκτητης Έδρας.

I. η εύρεση των στοιχείων διεύθυνσης σε περίπτωση ιδιόκτητης έδρας της επιχείρησης, γίνεται μέσω εισαγωγής από τον χρήστη του αριθμού ΑΤΑΚ Με την εν λόγω καταχώρηση, αντλείται μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας από την ΑΑΔΕ ο ΑΤΑΚ και ο αριθμός παροχής, το είδος του ακινήτου, ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, ο όροφος και το εμβαδόν. Προχωρώντας, η εφαρμογή αντλεί τα στοιχεία διεύθυνσης δραστηριότητας της επιχείρησης και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής.

II. σε περίπτωση μη ιδιόκτητης έδρας της επιχείρησης, εισάγεται στο αντίστοιχο πεδίο ο αριθμός μισθωτηρίου, καθώς και το έτος αυτού που αντιστοιχεί στη διεύθυνση της έδρας.

Με τα εν λόγω στοιχεία αναζήτησης, αντλούνται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας από τηνΑΑΔΕ και ο αριθμός παροχής, το είδος του ακινήτου, το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, ο όροφος και το εμβαδόν, καθώς και ο ΑΤΑΚ στις περιπτώσεις ηλεκτρονικών μισθωτηρίων που είναι καταγεγραμμένος. Προχωρώντας, η εφαρμογή αντλεί τα στοιχεία διεύθυνσης δραστηριότητας της επιχείρησης και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής.

III. Ο χρήστης καλείται επιπρόσθετα να επιλέξει την αντίστοιχη περιοχή στην οποία αντιστοιχίζεται η διεύθυνση της επιλεγμένης έδρας του.

γ. Κατόπιν της ως άνω διαδικασίας, το στοιχεία όνομα, επώνυμο και πατρώνυμο αντλούνται μέσω Φορολογικού Μητρώου, ενώ τα προσωπικά τους στοιχεία εμφανίζονται συμπληρωμένα. Επιπρόσθετα, παρατίθεται προσυμπληρωμένη η διεύθυνση κατοικίας.

δ. Οι χρήστες καταχωρούν την επωνυμία της επιχείρησης και εφόσον το επιθυμούν, επιλέγουν και διακριτικό/ εμπορικό τίτλο. Τόσο ο εμπορικός τίτλος, όσο και ο διακριτικός μπορούν να αποδοθούν και στην αγγλική γλώσσα.

ε. Στη συνέχεια, καταχωρούν προέλευση έναρξης και πρώτη έναρξη, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνα επικοινωνίας και ιστότοπο και επιπρόσθετα στοιχεία, όπως ημερομηνία λήξης φορολογικού έτους, ημερομηνία λήξης 1ου φορολογικού έτους, κατηγορία βιβλίων, τρόπο ένταξης, στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή, τρόπος ένταξης, καθεστώς, ειδικός φόρος, ενδοκοινοτικές συναλλαγές), καθώς και στοιχεία δραστηριότητας τρόπος άσκησης δραστηριότητας, λίστα δραστηριοτήτων (ΚΑΔ, Περιγραφή, Είδος).

Εξουσιοδότηση Τρίτου

α. Οι χρήστες δύνανται να εξουσιοδοτήσουν τρίτο πρόσωπο, προκειμένου αντί αυτών των ίδιων και για λογαριασμό τους, να προβεί σε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη ατομικής επιχείρησης.

β. Προς τον σκοπό αυτό, οι χρήστες σε ειδικά διαμορφωμένο πεδίο της εφαρμογής, συμπληρώνουν το ΑΦΜ του τρίτου προσώπου, προς τον οποίο χορηγείται η πληρεξουσιότητα.

γ. Γίνεται έλεγχος εύρεσης των στοιχείων επικοινωνίας κατά το Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) και εφόσον αυτά υπάρχουν, ο ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο (με κρυμμένα όλα τα γράμματα εκτός των αρχικών) του τρίτου προσώπου εμφανίζονται στον πολίτη. Υπάρχει η δυνατότητα άρσης της εξουσιοδότησης επιλέγοντας το ‘Χ’, πλάι στο όνομα του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

δ. Στη συνέχεια, ακολουθεί η επιλογή της έδρας της επιχείρησης, ώστε να υπάρχουν προσυμπληρωμένα στην εκκρεμή εξουσιοδότηση που θα λάβει ο εξουσιοδοτημένος.

ε. Κατόπιν αυτού, ο εξουσιοδοτούμενος είναι σε θέση να εισέλθει στην εφαρμογή με τα δικά του διαπιστευτήρια και να επιλέξει να συνεχίσει την κατάθεση του αιτήματος για έναρξη για λογαριασμό του προσώπου που έχει παράσχει την εξουσιοδότηση.

Ολοκλήρωση Έναρξης

Κατόπιν των ανωτέρω διαδικασιών και με τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες που επιτρέπουν εγγραφή στα μητρώα της ΑΑΔΕ, εγγραφή στο ΓΕΜΗ και ενημέρωση της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία εγγραφής του ΓΕΜΗ, εκδίδεται βεβαίωση έναρξης εργασιών από την εφαρμογή και το έγγραφο αυτό θα είναι διαθέσιμο στο TAXISNET του πολίτη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ