Κέικ καρότου με καρύδα


Τέσσερις φορές σε ενάμιση μήνα είναι πολλές για το ίδιο γλυκό έτσι δεν είναι; Μερικές φορές όμως κολλάμε για καιρό σε μια συνταγή. Αυτό λοιπόν είναι το αγαπημένο μας κέικ φέτος (μας αρέσει γενικά η καρύδα), γι αυτό το διάλεξα για το κέρασμα της σημερινής μέρας!

Εμείς λοιπόν Νικόλα και Νίκη δεν έχουμε μέσα στο σπίτι παρόλο που αρκετοί φίλοι και συγγενείς γιορτάζουν σήμερα. Σήμερα όμως είναι μια σημαντική μέρα για μας. Η «μεγάλη» μας, η πρώτη μας, ήρθε σαν σήμερα στη ζωή μας πριν 5 χρόνια και έτσι η 6η του Δεκέμβρη είναι πια γιορτή και για μας! Κεράκια μπορεί να μη σβήσουμε μαζί της αλλά και γιορτάζουμε κι ευχές δεχόμαστε!

Συνταγές για κέικ καρότου έχω πολλές στα τετράδια μου, μερικές μάλιστα –όπως ετούτη εδώ- δεν τις είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ξέρω από τα στατιστικά του site ότι το νηστίσιμο κέικ καρότου που είχα δώσει παλιά είναι μια από τις συνταγές με μεγάλη επισκεψιμότητα και από τα σχόλια που έχουν γραφτεί κάτω από τη σχετική ανάρτηση όσοι το έχουν δοκιμάσει το καθιερώνουν. Ακόμη και αλμυρό κέικ καρότου έχω γράψει στο site, αγαπημένο κι αυτό από τους επισκέπτες μας.

Αυτό όμως είναι –κατά τη δική μου γνώμη- το καλύτερο! Αφράτο, μυρωδάτο, νόστιμο, με εξαιρετική υφή και εμφάνιση. Αν σας αρέσει η καρύδα δοκιμάστε το! Σε πολλές συνταγές κέικ τώρα τελευταία αντικαθιστώ μέρος του αλευριού με ινδοκάρυδο ή πούδρα αμυγδάλου ή κορν φλάουρ και πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

Το αλεύρι λοιπόν της αρχικής συνταγής μειώθηκε και προστέθηκε καρύδα . Λίγη πάνω λίγη κάτω , τις δυο τελευταίες φορές κατέληξα στην ποσότητα που γράφω παρακάτω και θεωρώ ότι είναι όση πρέπει. Η επικάλυψη είναι μείγμα βουτύρου με τυρί κρέμα (στη δική μου περίπτωση δοκίμασα και κάποιο κρητικό).

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:
4 αυγά

210- 230gr καστανή ζάχαρη

125 ml ελαιόλαδο

350gr καρότα

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) κανέλα

100gr καρύδα (πλην 2 κουταλιές)

220 gr αλεύρι

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

30ml (2 κουταλιές) λικέρ ή χυμό λεμονιού

Ξύσμα λεμονιού

1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη:

100gr αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100gr τυρί κρέμα

100gr αχνοζάχαρη

1 σωληνάκι βανίλια

Ξύσμα λεμονιού

Για το γαρνίρισμα, οι 2 κουταλιές καρύδα που κρατήσαμε και στραγγισμένο γλυκό κουταλιού της επιλογής μας (εδώ εγώ έβαλα κολοκύθα γλυκό).

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αλέθουμε στο multi ( να γίνουν σαν χοντοτριμμένα ψίχουλα , όχι πολτός). Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το μίξερ να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το χυμό ή λικέρ, το ξύσμα, τα τριμμένα καρότα και την καρύδα.

Ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν και το αλάτι. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 24 νούμερο, που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά (ή σε φόρμα σιλικόνης, ή σε φόρμα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος) και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180ο C σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ για 50 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υλικά για την επικάλυψη και απλώνουμε πάνω από το κέικ. Την καρύδα μπορούμε να την βάλουμε μέσα στην κρέμα ή να την πασπαλίσουμε από πάνω. Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού στραγγισμένο ή με φρουτάκια γλασέ.

Παρατηρήσεις:
Μια από τις τέσσερις φορές που έφτιαξα το κέικ τα καρότα μου ήταν λιγότερα από 350gr και συμπλήρωσα την ποσότητα με τριμμένο μήλο.
Αν θέλουμε να καλύψουμε και από το πλάι το κέικ, θα διπλασιάσουμε τα υλικά της επικάλυψης.
Βάζω αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι για κέικ που φουσκώνει μόνο του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ