Self care: Πόσες κατηγορίες αυτοφροντίδας υπάρχουν;


Στην πραγματικότητα, ο όρος αυτοφροντίδα –όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)– είναι η ικανότητα ενός ατόμου να προάγει και να διατηρεί την υγεία του, να προλαμβάνει ασθένειες και να αντιμετωπίζει ασθένειες και αναπηρίες με ή χωρίς την υποστήριξη πάροχος ιατρικής φροντίδας. Υπάρχουν πραγματικά πολλές μορφές αυτοφροντίδας (έξι για την ακρίβεια) που πρέπει να αγκαλιάσετε για να αισθάνεστε καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής.

6 Είδη αυτοφροντίδας

  • Συναισθηματική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που σας βοηθούν να συνδεθείτε, να επεξεργαστείτε και να αναλογιστείτε ένα πλήρες φάσμα συναισθημάτων. Παραδείγματα: Βλέποντας έναν θεραπευτή, γράφοντας σε ένα περιοδικό, δημιουργώντας έργα τέχνης, παίζοντας μουσική κ.λπ.
  • Πρακτική Αυτοφροντίδα. Εργασίες που ολοκληρώνετε και εκπληρώνουν βασικές πτυχές της ζωής σας για να αποτρέψετε μελλοντικές αγχωτικές καταστάσεις. Παραδείγματα: Δημιουργία προϋπολογισμού, παρακολούθηση μαθημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης, οργάνωση της ντουλάπας σας κ.λπ.
  • Φυσική Αυτοφροντίδα .Δραστηριότητες που κάνετε και βελτιώνουν την ευεξία της σωματικής σας υγείας. Παραδείγματα: Κάνοντας μια βόλτα στα διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα, οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, παραμονή ενυδατωμένη, κ.λπ.
  • Ψυχική Αυτοφροντίδα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα διεγείρει το μυαλό ή τη διάνοιά σας. Παραδείγματα: Διαβάζοντας ένα βιβλίο, λύνοντας ένα παζλ, παίζοντας σκάκι, πηγαίνοντας σε ένα μουσείο κ.λπ.
  • Κοινωνική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που καλλιεργούν και εμβαθύνουν τις σχέσεις με ανθρώπους στη ζωή σας. Παραδείγματα: Brunch με φίλους, βγείτε ραντεβού, αφιερώστε χρόνο να τηλεφωνείτε τακτικά στη μαμά σας κ.λπ.

  • Πνευματική Αυτοφροντίδα. Δραστηριότητες που θρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να σκέφτεστε μεγαλύτερα από τον εαυτό σας. Η πνευματική φροντίδα του εαυτού δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτική, αν και για κάποιους είναι. Παραδείγματα: Διαλογισμός, γιόγκα, μετάβαση σε τόπο λατρείας, να είσαι στη φύση, να αφιερώνεις χρόνο για αυτοστοχασμό κ.λπ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ