Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ: Λέει ότι “το τέλος είναι ορατό” για την πανδημία COVID


Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ: Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της πανδημίας COVID σε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ΠΟΥ λέει ότι το τέλος είναι κοντά Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία της COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτρέποντας τα έθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους κατά του ιού που έχει σκοτώσει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

“Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αλλά το τέλος είναι ορατό”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στους δημοσιογράφους σε εικονική συνέντευξη Τύπου.

Το σχόλιο ήταν το πιο αισιόδοξο από τον οργανισμό του ΟΗΕ από τότε που κήρυξε την COVID-19 σε διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρχισε να περιγράφει τον ιό ως πανδημία τον Μάρτιο του 2020.

Ο ιός, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 606 εκατομμύρια, αναστατώνοντας τις παγκόσμιες οικονομίες και υπερφορτώνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών έχει συμβάλει στην ανάσχεση της σοβαρότητας της νόσου.

Οι θάνατοι από την COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν οι χαμηλότεροι από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές τους και να τις ενισχύσουν για την COVID-19 και τους μελλοντικούς ιούς, δήλωσε ο Tedros.

Προέτρεψε επίσης τα έθνη να εμβολιάσουν το 100% των ομάδων υψηλού κινδύνου και να συνεχίσουν τις δοκιμές για τον ιό.

Ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus, που απεικονίζεται εδώ σε ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 2022, πιστεύει ότι η πανδημία COVID είναι σχεδόν έτοιμη να τελειώσει, αλλά προειδοποιεί επίσης για την πιθανότητα μελλοντικών κυμάτων μολύνσεων.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε για την πιθανότητα μελλοντικών κυμάτων του ιού και δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν επαρκείς προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού προσωπικού.

“Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν μελλοντικά κύματα λοιμώξεων, ενδεχομένως σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε όλο τον κόσμο που θα προκληθούν από διαφορετικές υποπαραλλαγές του Omicron ή ακόμη και από διαφορετικές παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία”, δήλωσε η ανώτερη επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκχοβε.

Τα κρούσματα τηε ευλογιάς των πιθήκων, επίσης, είχαν πτωτική τάση, αλλά ο Tedros προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη με την εντατικοποίηση του εμβολιασμού και των εξετάσεων.

“Όπως και με την COVID-19, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναπαυθούμε ή να χαλαρώσουμε την επιφυλακή μας”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ