Δέρμα: Τοπική αλοιφή από χυμό δέντρων για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων


Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με πολλά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ανέπτυξε μια μη παραδοσιακή αλοιφή για τη θεραπεία των λοιμώξεων του δερματικού τραύματος που βασίζεται σε ένα μόριο που βρίσκεται στο χυμό ενός δέντρου του Κουίνσλαντ. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι το δέντρο του Κουίνσλαντ έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο χυμός του μελετάται επί του παρόντος από άλλη ομάδα για να ανακαλύψει εάν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές μελέτησαν το χυμό και τον χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν μια αλοιφή ως θεραπεία για τις δύσκολες στη θεραπεία ανοιχτές πληγές του δέρματος.

Οι ανοιχτές πληγές του δέρματος έχουν γίνει σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που ζουν με διαβήτη. Τα άτομα με τη νόσο έχουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια τους, γεγονός που τα καθιστά επιρρεπή σε χρόνιες, μη επουλωτικές πληγές του δέρματος. Αυτά τα τραύματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βακτηριακές λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή τα βακτήρια δημιουργούν φιλμ που εμποδίζουν τα αντιβιοτικά. Επίσης, οι επιστήμονες της ιατρικής θα προτιμούσαν να μην αντιμετωπίζουν τέτοιες λοιμώξεις με παραδοσιακά αντιβιοτικά, επειδή επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αποκτούν ανοσία σε τέτοιες θεραπείες.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα χυμών από το δέντρο blushwood και εντόπισαν ένα μόριο που φαινόταν να είναι ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανοιχτών πληγών. Ονομάζεται EBC-103, το μόριο παρεμβαίνει στη δομή των βιοφίλμ, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να πραγματοποιήσει επίθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι το μόριο προκάλεσε φλεγμονή στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε, κάτι που επίσης βοήθησε στην επούλωση.

Οι ερευνητές έφτιαξαν μια αλοιφή χρησιμοποιώντας το μόριο και την έβαλαν σε μόσχους με εγκαύματα που προέκυψαν από την αφαίρεση του κέρατος. Διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η αλοιφή απέτρεψε τη βακτηριακή μόλυνση, αλλά επίσης επιτάχυνε την επούλωση — το 75% των μόσχων επουλώθηκαν πλήρως μετά από 28 ημέρες, σε σύγκριση με μόλις 25% που δεν έλαβαν θεραπεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ