Πόλεμος στην Ουκρανία: Επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) λέει ότι ο τεράστιος πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία άρχισε να λαμβάνει ενέργεια από το εθνικό δίκτυο για άλλη μια φορά.

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή κατέστρεψαν τις γραμμές ηλεκτροδότησης που συνδέονται με το πυρηνικό εργοστάσιο. Και οι έξι αντιδραστήρες του βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής διακοπής λειτουργίας, αλλά το εργοστάσιο χρειάζεται εξωτερική ενέργεια για να ψύξει τους αντιδραστήρες του και να αποφύγει τον κίνδυνο τήξης.

Η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι η κατάσταση του εργοστασίου, το οποίο κρατούν οι ρωσικές δυνάμεις, έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει επισφαλής. Μια ομάδα πυρηνικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας ταξίδεψε στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στις αρχές του μήνα.

Το ταξίδι σημειώθηκε μετά τις αυξανόμενες κλήσεις από την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα για επιθεώρηση ασφαλείας μετά από αναφορές για βομβαρδισμούς. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Μετά την πρώτη επιθεώρηση της ΙΑΕΑ, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μόνιμη παρουσία προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση.

Μέλη της ομάδας έμαθαν ότι μία από τις τέσσερις κύριες εξωτερικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς είχε επισκευαστεί, επιτρέποντας τη λήψη ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας από το εθνικό δίκτυο, ανέφερε η Υπηρεσία Σάββατο.

Μαζικοί τάφοι στο Ιζιούμ

Πιο ανατολικά στην Ουκρανία, η ανακάλυψη ομαδικών τάφων στο Iζιούμ, οδήγησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν θαμμένα σε ένα δάσος στην άκρη της πόλης, το οποίο πρόσφατα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Πολλοί λέγεται ότι είναι πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η Ουκρανία λέει ότι πιστεύει ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. «Τον 21ο αιώνα, τέτοιες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού είναι αδιανόητες και απεχθείς», δήλωσε ο Γιαν Λιπαβσκί, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Δεν πρέπει να το παραβλέψουμε. Υποστηρίζουμε την τιμωρία όλων των εγκληματιών πολέμου», έγραψε σε tweet. «Ζητώ την ταχεία σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου που θα διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης». Οι μάχες μαίνονταν το Σάββατο στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία βρίσκεται κυρίως υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ο αυτονομιστής δήμαρχος της πόλης Ντόνετσκ είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης σε κεντρική συνοικία, ενώ ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στη Μικολάιβκα, προκαλώντας διακοπή της παροχής πόσιμου νερού στην περιοχή.

Τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στα βορειοανατολικά της χώρας, αφού ανακατέλαβαν επιτυχώς εδάφη από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσθέτει ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια αμυντική γραμμή προστατεύοντας μια από τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού της από το Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δεν θα αλλάξουν τα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ