Κηδεία Ελισάβετ: Το τελευταίο σάλπισμα, η επιχείρηση ασφαλείας και το «ραντεβού» με την ιστορία


Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, την ιστορική εκκλησία όπου στέφονται οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Βρετανίας, θα τελεστεί αύριο στις 11 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η νεκρώσιμη ακολουθία για τη βασίλισσα Ελισάβετ θα τελεστεί αύριο (19/9) λίγο πριν το μεσημέρι, όταν θα ακουστεί το «τελευταίο σάλπισμα», ενώ θα ολοκληρωθεί με τήρηση δύο λεπτών σιγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι θύρες του ιστορικού ναού θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί για να υποδεχθούν τους δεκάδες ηγέτες κρατών και τους λοιπούς προσκεκλημένους, με το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα να τελειώνει στις 6.30 το πρωί.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφάλειας των τελευταίων ετών στο Λονδίνο 10.000 αστυνομικοί και 10.000 στρατιωτικοί θα είναι σε υπηρεσία τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα θα σπεύσουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η επιχείρηση «ατσάλινο δαχτυλίδι» που θα στηθεί γύρω από το κέντρο του Λονδίνου θα προστατεύσει τη βασιλική οικογένεια και εκατοντάδες ηγέτες του κόσμου και αξιωματούχους..

Η κηδεία αναμένεται να είναι το γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση που έχει μεταδοθεί ποτέ, με δεκάδες χιλιάδες να αναμένονται στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν την Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε για περισσότερα από 70 χρόνια.

Το πρόγραμμα της ημέρας

Η κυβέρνηση έχει εκδώσει συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό ορισμένα από τα τελετουργικά μέρη της κρατικής κηδείας. Στις 10.44 π.μ., το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το Παλάτι στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Δύο χιλιάδες καλεσμένοι αναμένεται να παρευρεθούν, η τελετή θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει εθνική δίλεπτη σιγή στις 11.55.

Μια δημόσια πομπή θα ξεκινήσει στις 12.15 μ.μ. καθώς το φέρετρο της Ελισάβετ θα μεταφερθεί από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στην Αψίδα του Ουέλινγκτον στο Λονδίνο. Οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές της χώρας έχουν πει ότι θα κλείσουν τα καταστήματά τους ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα, συμπεριλαμβανομένων των Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Lidl και Aldi.

Οι κολοσσοί Marks & Spencer και Primark είπαν επίσης ότι θα κλείσουν για την ημέρα, ενώ οι κινηματογραφικές αλυσίδες Cineworld και Odeon έχουν ανακοινώσει σχέδια να κρατήσουν κλειστούς τους χώρους τους. Η Asda είπε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της για την κηδεία, αλλά όλα τα σούπερ μάρκετ της θα ανοίξουν από τις 5 το απόγευμα, με τους υπαλλήλους που θα εργαστούν να λαμβάνουν διπλό μισθό.

H τηλεοπτική μετάδοση

Η κηδεία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του BBC και θα είναι διαθέσιμη για ροή στο BBC iPlayer, με κάλυψη στον ιστότοπο του BBC News, οπως επίσης και στο ραδιόφωνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα δίκτυα αναμένεται επίσης να μεταδώσουν την εκδήλωση, η οποία θα προβληθεί σε μεγάλες οθόνες σε δημόσια πάρκα και χώρους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κηδεία θα προβληθεί στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, καθώς και σε τοποθεσίες από το Σέφιλντ και το Μπέρμιγχαμ, μέχρι το Εδιμβούργο και το Νιούκαστλ. Περίπου 125 κινηματογράφοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα προβάλουν επίσης την εκδήλωση.

Τι σημαίνει κρατική κηδεία

Η κρατική κηδεία πραγματοποιείται συνήθως για έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα και ακολουθεί αυστηρούς κανόνες πρωτοκόλλου. Μια στρατιωτική πομπή μεταφέρει το φέρετρο στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ και ακολουθείται από λαϊκό προσκύνημα και μια λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και κρατική κηδεία για «άλλα εξαιρετικά διακεκριμένα πρόσωπα». Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο σερ Ισαάκ Νεύτων, ο λόρδος Nέλσον, ο δούκας του Ουέλινγκτον και ο λόρδος Πάλμερστον.

Η τελευταία κρατική κηδεία ήταν αυτή του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 30 Ιανουαρίου του 1965. Η κρατική κηδεία του Γεωργίου ΣΤ, του πατέρα της βασίλισσας, έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 1952. Οι τελετουργικές κηδείες μοιράζονται πολλά από τα στοιχεία των κρατικών κηδειών.

Μία εξ’αυτών έγιναν για την Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, το 1997 και τη βασιλομήτωρ το 2002. Η βαρόνη Θάτσερ είχε μια τελετουργική κηδεία με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου το 2013.

Πού θα ταφεί η Βασίλισσα;

Μετά την κηδεία, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί σε πομπή στην Αψίδα του Ουέλινγκτον στο Hyde Park Corner. Επικεφαλής της πομπής θα είναι μέλη της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας και η διαδρομή θα γίνει από μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Ο Βασιλιάς θα καθοδηγήσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα περπατούν στην πομπή.

Στη συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί με τη νεκροφόρα στο Γουίνδσορ και με άλλη πομπή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Στις 16:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα γίνει τελετή στο παρεκκλήσι με μια μικρή πομπή, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Οικογένειας. Το φέρετρο θα χαμηλώσει στο Βασιλικό Θόλο, ένα τελετουργικό που θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, σε μια ιδιωτική λειτουργία, το φέρετρο θα ενταφιαστεί στο μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI, μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Θα κηρυχθεί αργία;

Ναί. Μία από τις πρώτες πράξεις του βασιλιά Καρόλου Γ’ ως μονάρχης ήταν να εγκρίνει μια εθνική αργία, την ημέρα της κρατικής κηδείας της Βασίλισσας. Η κυβέρνηση λέει ότι «θα δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία την ημέρα της κρατικής κηδείας να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα».

Η κυβέρνηση λέει ότι ενθαρρύνει «τους εργοδότες να ανταποκρίνονται με ευαισθησία στα αιτήματα των εργαζομένων που επιθυμούν να πάρουν άδεια». Ωστόσο, πολλά μεγάλα καταστήματα και επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν. Κλειστά θα είναι και τα σχολεία. Τα ιατρεία μπορεί επίσης να κλείσουν, ενώ ορισμένα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει τα ραντεβού ρουτίνας.

Δεν υπάρχει υποχρέωση ακύρωσης ή αναβολής εκδηλώσεων. Ωστόσο, η κυβερνητική καθοδήγηση λέει ότι εάν προγραμματίζονται αθλητικές εκδηλώσεις ή εκδηλώσεις για την ημέρα της κηδείας, οι οργανισμοί μπορεί να θέλουν να προσαρμόσουν τους χρόνους.

Το «αντίο της Καμίλα»

Απόψε στις 20.00 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προγραμματιστεί μία εθνική στιγμή προβληματισμού», με τον κόσμο να καλείται να τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Θα ακολουθήσει μια προηχογραφημένη τηλεοπτική ομιλία από τη «βασιλική σύζυγο», Καμίλα.

Θα αποτίσει τηλεοπτικό φόρο τιμής στη Βασίλισσα, επαινώντας την για τη χάραξη του ρόλου της για πολλά χρόνια, ενώ βρισκόταν στη «δύσκολη θέση» να είναι μια «μοναχική γυναίκα» σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Η Καμίλα θα θυμηθεί επίσης τα «υπέροχα μπλε μάτια» της αείμνηστης βασίλισσας και θα πει: «Θα θυμάμαι πάντα το χαμόγελό της».

Το αφιέρωμα της «Queen Consort» στην πεθερά της πρόκειται να μεταδοθεί λίγο πριν από το ενός λεπτού σιγή στις 8 το βράδυ. «Ήταν μέρος της ζωής μας για πάντα. Τώρα είμαι 75 και δεν θυμάμαι κανέναν εκτός από τη Βασίλισσα να είναι εκεί. Πρέπει να ήταν τόσο δύσκολο για εκείνη που ήταν μοναχική γυναίκα.

Δεν υπήρχαν γυναίκες πρωθυπουργοί ή πρόεδροι. Ήταν η μόνη, οπότε νομίζω ότι χάραξε τον δικό της ρόλο. Έχει αυτά τα υπέροχα μπλε μάτια, που όταν χαμογελάει φωτίζουν ολόκληρο το πρόσωπό της. Θα θυμάμαι πάντα το χαμόγελό της. Αυτό το χαμόγελο είναι αξέχαστο».

Σχετικές ειδήσεις:

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δάκρυσε μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Τα τραγούδια για τη βασίλισσα καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στα streams στις πλατφόρμες μουσικής

Τα κοσμήματα, τα κάστρα και οι 32000… κύκνοι της Ελισάβετ – Ο «θησαυρός» της βασιλικής οικογένειας


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ