Mελέτη Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια: Νέο τεστ μπορεί να αναγνωρίσει ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19


Mελέτη Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια: Η ανάλυση γονιδιακής υπογραφής διαφοροποιεί τους ασθενείς με COVID-19 AHRF και τους ασθενείς ελέγχου στη ΜΕΘ. Η γονιδιακή έκφραση μεμονωμένων δειγμάτων από ασθενείς COVID-19 και ασθενείς ελέγχου ICU αναλύθηκε με GSVA για τον εμπλουτισμό υπογραφών γονιδίων ανοσοκυττάρων και μονοπατιών. Ένα γονιδιωματικό τεστ που αναπτύσσεται από μια εταιρεία του Charlottesville, Va., μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο ενός ασθενούς να αναπτύξει σοβαρή COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα της UVA Health.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για κακή έκβαση και να ξεκινήσουν γρήγορα προσαρμοσμένη θεραπεία.

Η προσέγγιση αποδείχθηκε σε ποσοστό άνω του 90% ακριβής στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μεταξύ περισσότερων από δύο δωδεκάδων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας της UVA και 100 ασθενών από δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο Duke και το Harvard.

Το τεστ, που ονομάζεται CovGENE, αναλύει τα γονίδια που εκφράζονται στο αίμα ενός ατόμου για να καθορίσει εάν μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή πορεία της νόσου με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

“Έχουμε προχωρήσει πολύ στην πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανεξάρτητα από αυτό, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε να εντοπίσουμε τους ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Η μελέτη μας χρησιμοποιεί μια προσέγγιση γονιδιακής ανάλυσης για να εντοπίσει μια υπογραφή ανοσοκυττάρων, διαφορετική από άλλες αναπνευστικές ασθένειες, η οποία συσχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα”, δήλωσε η ερευνήτρια Alexandra Kadl, MD, του Τμήματος Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της UVA Health.

“Αυτή η γνώση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αξιολόγηση του ανοσολογικού προφίλ των ασθενών με κοινά, άμεσα διαθέσιμες αναλύσεις για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για κακή έκβαση και οι οποίοι θα επωφεληθούν από στενότερη παρακολούθηση και προηγμένες θεραπείες που θα βοηθήσουν την ανάρρωσή τους”.

Πρόβλεψη της σοβαρότητας της COVID-19

Με βάση τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της έρευνας της UVA, η εταιρεία ανάπτυξης του CovGENE, AMPEL Biosolutions, επιδιώκει να συνεργαστεί με μια εταιρεία διαγνωστικών δοκιμών ή μια φαρμακευτική εταιρεία για να φέρει την προσέγγιση στην αγορά ως μια απλή εξέταση αίματος με βάση την PCR.

“Αυτή η μοναδική συνεργασία με τους συναδέλφους μας από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια παρείχε ένα εύκολο και καινοτόμο μέσο για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης ενός μεμονωμένου ασθενούς στον ιό SARS-CoV-2 και την πρόβλεψη της κλινικής έκβασης”, δήλωσε ο Peter Lipsky, MD, διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής ιατρός και συνιδρυτής της AMPEL.

“Τώρα που αυτή η μοναδική προσέγγιση έχει επικυρωθεί, προσβλέπουμε στην ταχεία ανάπτυξή της ως εργαλείο ιατρικής ακριβείας που μπορεί να βελτιώσει την έκβαση των ασθενών με COVID-19 και να μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών, ιδίως των πιο ευάλωτων”.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ