Γνωστική λειτουργία: Ποιοι είναι οι 4 μεταβολίτες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία


Συγκεκριμένοι μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σάκχαρο, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Σεπτεμβρίου στο Alzheimer’s & Dementia.

Τι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία

Ο Einat Granot-Hershkovitz, Ph.D., από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν συσχετίσεις μεταβολίτη-γνωστικής λειτουργίας σε 2.222 Αμερικανούς Ισπανόφωνους/Λατίνους ενήλικες από την Community Health Study/Study of Latinos και σε 1.365 Ευρωπαίους και 478 Αφρικανούς ενήλικες από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες.

Οι αναλύσεις τυχαιοποίησης Μεντελιανού (MR) εφαρμόστηκαν για να εξεταστούν οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των μεταβολιτών και της γνωστικής λειτουργίας και μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε όλες τις μελέτες, έξι μεταβολίτες συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία. Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες σχετίζονταν με το σάκχαρο (π.χ. ριβιτόλη).

Αδύναμα στοιχεία για πιθανή αιτιολογική επίδραση της ριβιτόλης στη γνωστική λειτουργία παρατηρήθηκαν στις αναλύσεις μαγνητικής τομογραφίας και για τις αμφίδρομες επιδράσεις της γνωστικής απόδοσης στη διατροφή. «Δείξαμε υψηλή εγκυρότητα και γενίκευση αρκετών συσχετισμών μεταβολιτών με την παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε διάφορες φυλές/εθνικότητες, ειδικά μεταβολίτες που σχετίζονται με σάκχαρα», γράφουν οι συγγραφείς. Ένας συγγραφέας αποκάλυψε οικονομικούς δεσμούς με τη Metabolon.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ