Ιστορική μέρα στην Ισημερινή Γουινέα – Καταργήθηκε η θανατική ποινή


Η Ισημερινή Γουινέα προχώρησε στην κατάργηση της θανατικής ποινής, μετέδωσε τη Δευτέρα η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη νόμο που υπέγραψε ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο, ο πρόεδρος του μικρού πετρελαιοπαραγωγικού κράτους της κεντρικής Αφρικής, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο κλειστά και πιο αυταρχικά στον κόσμο.

«Η ποινή του θανάτου καταργείται πλήρως στη Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας», προβλέπει ο νόμος με τον οποίο θεσπίζεται νέος ποινικός κώδικας. Υπογράφτηκε από τον αρχηγό του κράτους και μεταφορτώθηκε από τον αντιπρόεδρο —και γιο του προέδρου— στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην άλλοτε ισπανική αποικία επισήμως είχε γίνει το 2014, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Όμως το καθεστώς του Τεοντόρο Ομπιάνγκ, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1979, κατηγορείται συχνά από διεθνείς ΜΚΟ για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αυθαίρετες φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Ο 80χρονος Ομπιάνγκ είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ της πιο μακράς παραμονής στην εξουσία —πάνω από 43 χρόνια—, εξαιρουμένων μόνο μοναρχιών.

«Το γράφω με κεφαλαία για να επισφραγίσω αυτή τη μοναδική στιγμή: Η ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ», ανέφερε μέσω Twitter ο Τεοντόρο Νγκέμα Ομπιάνγκ Μάνγκε, ένας από τους γιους του αρχηγού του κράτουςγνωστός με το προσωνύμιο Τεοντορίν.

Αφού υιοθετήθηκε προηγουμένως από το κοινοβούλιο, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ «εντός 90 ημερών από την δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης», διευκρινίζεται στο κείμενο. Εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «ιστορική για τη χώρα μας» από παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης σε επιγραμματική παρουσίαση της είδησης στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ