Ιράν: Εκατοντάδες διαμαρτύρονται μετά τη φερόμενη δολοφονία Ιρανής για τον νόμο περί χιτζάμπ


Ιράν: Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη. Εκατοντάδες Ιρανές γυναίκες διαμαρτύρονται για τον θάνατο της 22χρονης. Γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Ιράν και έβγαλαν τα χιτζάμπ τους ως απάντηση στην υποτιθέμενη δολοφονία της 22χρονης Αμινί, η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση της αστυνομίας των ηθών μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη – Βίντεο από το Ιράν δείχνει εκατοντάδες συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται στην κηδεία μιας 22χρονης, την οποία η αστυνομία συνέλαβε και φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου επειδή παραβίασε τους αυστηρούς νόμους που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους, προκαλώντας νέες εκκλήσεις να απαγορευτεί στον πρόεδρο του Ιράν η είσοδος στις ΗΠΑ, καθώς ετοιμάζεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Η αστυνομία ηθών του Ιράν συνέλαβε την Mahsa Amini, μια Κούρδο-Ιρανή, στις 14 Σεπτεμβρίου κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό ενώ επισκεπτόταν την πρωτεύουσα με την οικογένειά της.

Δεν δόθηκε καμία εξήγηση, αλλά μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία κατηγόρησε την Amini ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ (μαντίλα) της.

Η αστυνομία έσπευσε την Amini στο νοσοκομείο λίγο αφότου έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια της κράτησής της, ισχυριζόμενη ότι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κράτησής της, αλλά η οικογένειά της είπε ότι είδε στοιχεία ξυλοδαρμού.

Η Amini πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, αλλά η αστυνομία αρνείται ότι η Amini δολοφονήθηκε.

Ο Stéphane Dujarric, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε στο Fox News Digital ότι οι συνάδελφοι στο γραφείο του ΟΗΕ στο Ιράν ήταν “βαθιά θλιμμένοι” από τον θάνατο της Amini και εκφράζουν τα “θερμά τους συλλυπητήρια”.

Δεν επιβεβαίωσε αν ο γενικός γραμματέας θα θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι αυτή την εβδομάδα.

Ο θάνατός της προκάλεσε κύματα διαμαρτυριών το Σαββατοκύριακο, με γυναίκες να συγκεντρώνονται στους δρόμους για να βγάλουν το χιτζάμπ τους ή να κόψουν τα μαλλιά τους.

Άλλες αναφορές αναφέρουν ότι η κινητή τηλεφωνία έχει διακοπεί σε αρκετές περιοχές της Τεχεράνης, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με έναν ιρανικό ειδησεογραφικό λογαριασμό στο Twitter 1500 Tasvir, “μια ομάδα γυναικών στην Τεχεράνη έβγαλε το χιτζάμπ και έκλεισε τον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία της Μάσα Αμίνι από την αστυνομία χιτζάμπ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, φωνάζοντας “ISIS, ISIS”.

Ο Ashok Swain, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Uppsalla της Σουηδίας, ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter και σημείωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν “θάνατο στον δικτάτορα” στην κηδεία της Amini, χαρακτηρίζοντας τις γυναίκες “απλά εμπνευσμένες”.

Πρόσθετο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν να χτυπούν διαδηλωτές στην Τεχεράνη κοντά στο κέντρο κράτησης όπου κρατούνταν η Αμινί πριν πέσει σε κώμα.

Οι δυνάμεις κατά των ταραχών ψέκασαν επίσης διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνουν από τους δρόμους.

“Η Mahsa Amini αντιπροσωπεύει κάθε νεαρό Ιρανό άνδρα και γυναίκα”, δήλωσε η αρχισυντάκτρια του Foreign Desk Lisa Daftari στο Fox News Digital.

“Ο παράλογος θάνατός της συμβολίζει όχι μόνο τη βάρβαρη μεταχείριση των πολιτών από το καθεστώς, αλλά αντιπροσωπεύει τα πολλά θύματα των οποίων οι ζωές έχουν αφαιρεθεί”.

“Βλέπετε διαμαρτυρίες να ξεσπούν σε όλο το Ιράν, επειδή αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί”, συνέχισε η Daftari.

“Ο ιρανικός λαός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα και ειδικότερα στις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξομαλύνουν τις απάνθρωπες ενέργειες αυτού του καθεστώτος”.

Ο αδελφός της Amini, Kiarash, δήλωσε στον ειδησεογραφικό οργανισμό Iran Wire ότι κατέθεσε καταγγελία στο δικαστήριο της Τεχεράνης και ήθελε να “πει σε όλους στο Ιράν τι συνέβη”.

Ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Ιράν, επέκρινε τον θάνατο της Αμινί, χαρακτηρίζοντάς τον “τρομακτικό”.

“Το καθεστώς ισχυρίζεται τώρα ότι η Μαχσά υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της κράτησης, αλλά είναι σαφές σε όλους ότι υπέστη σοβαρά τραύματα από τον ξυλοδαρμό που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψης”, δήλωσε στο Fox News Digital ο Banafsheh Zand, ένας Ιρανοαμερικανός ερευνητής.

“Το ερώτημά μου προς τις δυτικές σύγχρονες γυναίκες είναι: η χειραφέτηση είναι για σένα και όχι για μένα”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ