Επιδόρπιο: Φτιάξτε μία γευστικότητα πίτα από φυστίκια


Φτιάξτε αυτή τη παραδοσιακή σιροπιαστή φιστικόπιτα και συνοδεύστε τον καφέ σας ή κεράστε τους καλεσμένους σας. Αποτελεί ένα πολύ υγιεινό γλυκό, καθώς οι ξηροί καρποί θα σας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας! Δοκιμάστε την!!!

Φυστικόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 1 δίσκος 
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 3/4 φλιτζανιού συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι χρυσό σιρόπι
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, συν περισσότερο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 1 1/2 φλιτζάνι ψημένα ανάλατα φιστίκια
  • Παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα

Παρασκευή συνταγής: 

Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν γύρο 11 ιντσών. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο πίτας 9 ιντσών. Κόβουμε τις άκρες σε μια προεξοχή 1/2 ίντσας. Τραβάμε την προεξοχή κάτω και πιέζουμε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού. Παγώνουμε μέχρι να σφίξει, περίπου 15 λεπτά.

Βήμα 2: Στρώνουμε την κρούστα με περγαμηνή και γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή βαρίδια πίτας. Ψήνουμε μέχρι ο πάτος να μην φαίνεται πλέον υγρός, περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά την περγαμηνή και τα φασόλια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα.

Βήμα 3: Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το σιρόπι, το ξύδι, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το καγιέν. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χοντροκόβουμε 1 φλιτζάνι φιστίκια και ανακατεύουμε στο μείγμα των αυγών και μετά ρίχνουμε σε κρυωμένη κρούστα. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι φιστίκια ομοιόμορφα από πάνω.

Βήμα 4: Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να φουσκώσει ελαφρά η γέμιση και να σταθεροποιηθεί, για 40 με 50 λεπτά (αν η κρούστα ροδίζει πολύ γρήγορα, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε σχάρα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε, με μπάλες παγωτού πασπαλισμένες ελαφρά με καγιέν.

Καλή απόλαυση!!!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ