Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει η αλλαγή του περιβάλλοντος την καρδιά;


Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2019, το κύμα καύσωνα φαίνεται να έχει επιδεινώσει τις συνθήκες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρουν ερευνητές.

Υγεία της καρδιάς

«Το εύρημα είναι επίκαιρο, δεδομένων των κυμάτων καύσωνα και φέτος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Φρανσουά Ρουμπίλ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ στη Γαλλία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο ESC Heart Failure, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, διαπίστωσε ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με την απώλεια βάρους, η οποία επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν στέκονται όρθιοι, και νεφρική ανεπάρκεια και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή», είπε ο Roubille. «Με τις προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας για το μέλλον, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να μειώσουν τη δόση των διουρητικών όταν συμβεί απώλεια βάρους». Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένα κύμα καύσωνα επηρεάζει την πρόσληψη υγρών σε έναν ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια.

“Όταν οι υγιείς άνθρωποι πίνουν περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της ζέστης, το σώμα ρυθμίζει αυτόματα την παραγωγή ούρων. Αυτό δεν ισχύει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια επειδή λαμβάνουν διουρητικά”, εξήγησε ο Roubille σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Με την καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά ενός ασθενούς δεν αντλεί αίμα σε όλο το σώμα όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, τα πόδια και την κοιλιά. Οι γιατροί τείνουν να παρακολουθούν την αύξηση του σωματικού βάρους των ασθενών επειδή μπορεί να υποδηλώνει συμφόρηση και μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνταγογραφούνται διουρητικά για την αύξηση της παραγωγής ούρων, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της δύσπνοιας και του οιδήματος. Μπορεί να τους ζητηθεί να αυξήσουν τη δόση του διουρητικού τους εάν παρουσιάζουν δύσπνοια, πρήξιμο ή ξαφνική αύξηση βάρους. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 1.420 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και εξέτασε το σωματικό τους βάρος και τη θερμοκρασία του αέρα από την 1η Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ένα χρονικό πλαίσιο που περιλάμβανε δύο κύματα καύσωνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εθνικό σύστημα τηλε-παρακολούθησης για να συλλέξουν εξ αποστάσεως πληροφορίες για το βάρος και τα συμπτώματα, με τους ασθενείς να ζυγίζονται καθημερινά σε μια κλίμακα που έστελνε δεδομένα στην κλινική. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης καθημερινά συμπτώματα όπως οίδημα [πρήξιμο], κόπωση, δύσπνοια και βήχα, με τις απαντήσεις να στέλνονται αυτόματα μέσω μιας συσκευής στην κλινική. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το βάρος του ασθενούς, τη θερμοκρασία του καιρού περιβάλλοντος την ίδια ημέρα και τη θερμοκρασία δύο ημέρες πριν από τη μέτρηση βάρους. Βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και του βάρους, με το βάρος να πέφτει καθώς η θερμοκρασία ανέβαινε.

Η ισχυρότερη σύνδεση βρέθηκε με τις θερμοκρασίες δύο ημέρες πριν από τη μέτρηση βάρους. “Η απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα ήταν κλινικά σημαντική. Οι ασθενείς που ζύγιζαν [179 κιλά] έχασαν [3,3 λίβρες] σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με έκπληξη είδαμε ότι το βάρος έπεσε με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς περιμέναμε το αντίθετο », είπε ο Ρουμπίλ. Δεδομένων των ευρημάτων, τα συστήματα τηλε-παρακολούθησης πρέπει επίσης να ειδοποιούν τους κλινικούς γιατρούς για απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είπε ο Roubille, ειδικά κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

«Επιπλέον, τα συστήματα θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους ασθενείς που χάνουν βάρος ότι μπορεί να οφείλεται στη ζέστη και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη μείωση της δόσης των διουρητικών», είπε ο Roubille. “Για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δεν παρακολουθούνται εξ αποστάσεως, ένας καλός εμπειρικός κανόνας θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας εάν το βάρος πέσει κατά [4,4 λίβρες] κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα για συμβουλές σχετικά με την προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής με διουρητικά”, συμβούλεψε. «Η έγκαιρη αντίδραση θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε τις επιπλοκές».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ