Σκασμένες φτέρνες: Οι 5 καλύτερες σπιτικές θεραπείες


Η παχυσαρκία, τα ακατάλληλα παπούτσια, η παρατεταμένη ορθοστασία, το ξηρό δέρμα και η κακή υγιεινή είναι μερικές από τις κύριες αιτίες των σκασμένων φτέρνων. Πολλοί άνθρωποι συνήθως υποφέρουν από σκασμένες φτέρνες, που αναφέρονται επίσης ως ξηρόδερμα ή ξηρό δέρμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν στα σοβαρά τις σκασμένες φτέρνες. Ωστόσο, οι ρωγμές στις φτέρνες μπορεί μερικές φορές να πάνε πολύ βαθιά και να πονέσουν. Η κουζίνα μας είναι ένα χρυσωρυχείο εξαιρετικών τροφών με φαρμακευτικά οφέλη και θεραπευτικές ικανότητες που μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία καθημερινών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σκασμένων φτέρνων.

Τι προκαλεί τις σκασμένες φτέρνες;

Υπάρχουν πολλές αιτίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σκάσιμο της φτέρνας. Μερικές από τις αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Δεν καταφέρνετε να ενυδατώνετε συνεχώς τα πόδια σας και να τα φροντίζετε.
  • Το δέρμα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα λιγότερη παραγωγή λιπαρότητας, μικρότερο πάχος και συσσώρευση βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Το δέρμα σας μπορεί να καταστρέφεται συνεχώς από το υπερβολικό τρίψιμο και την τριβή ή από την έκθεση σε σκληρά περιβάλλοντα όπως το ξηρό κλίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε σκασμένα τακούνια.
  • Ορισμένες υποκείμενες διαταραχές, όπως ο διαβήτης2, το έκζεμα, η μυκητιασική λοίμωξη, τα διατροφικά ελλείμματα και η ατοπική δερματίτιδα (δερματική φλεγμονή και κνησμός).
  • Εάν πηγαίνετε συχνά ξυπόλητοι ή φορώντας σανδάλια ή παπούτσια με ανοιχτή πλάτη, εάν δεν έχετε ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες.
  • Εάν το βάρος σας υπερβαίνει το συνιστώμενο υγιές βάρος για το σώμα σας.

Πώς μοιάζουν οι σκασμένες φτέρνες;

  • Το κάτω μέρος και η εξωτερική άκρη της φτέρνας σας γίνονται εύθραυστα.
  • Το δέρμα των ποδιών σας ξηραίνεται και ξεφλουδίζει.
  • Εάν οι ρωγμές είναι βαθιές, θα μπορούσατε επίσης να αισθανθείτε πόνο και μπορεί επίσης να αιμορραγούν.

Σπιτικές θεραπείες για να θεραπεύσετε τις σκασμένες φτέρνες σας

  1. Βαζελίνη και χυμός λεμονιού: Για περίπου 15 λεπτά, μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό. Στεγνώστε μετά το ξέπλυμα. Συνδυάστε 1 κουταλάκι του γλυκού βαζελίνη και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα στις φτέρνες σας και σε άλλες περιοχές των ποδιών. Φορέστε μερικές μάλλινες κάλτσες όλη τη νύχτα και μετά βγάλτε τις το πρωί. Ακολουθήστε αυτή την εύκολη διαδικασία κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.
  2. Ρυζάλευρο, μέλι και ξύδι: Συνδυάζοντας όλα τα συστατικά για να σχηματίσετε μια παχιά πάστα, μπορείτε να κάνετε ένα τρίψιμο. Αφού στεγνώσετε τα πόδια σας μετά από 10 λεπτά μούλιασμα σε χλιαρό νερό, τρίψτε τα απαλά με το μείγμα για να αφαιρέσετε τυχόν νεκρό δέρμα. Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, επαναλάβετε αυτή τη μέθοδο. Ξεκινήστε με την ενυδάτωση των ποδιών σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να τους δώσετε λίγη περισσότερη αγάπη και φροντίδα. Δώστε προσοχή στις ενυδατικές κρέμες που περιέχουν συστατικά που μαλακώνουν το δέρμα όπως ουρία, σαλικυλικό οξύ ή άλφα υδροξυοξέα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
  3. Λάδι καρύδας: Ο πολτός καρύδας χρησιμοποιείται για την παρασκευή λαδιού καρύδας. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς ως ενυδατική κρέμα για ήπιες έως μέτρια ξηρές επιδερμίδες. Κατά συνέπεια, μπορεί να εφαρμοστεί σε σκασμένες φτέρνες. Είναι ασφαλές στη χρήση γιατί είναι ορυκτέλαιο. Το παρθένο λάδι καρύδας, ειδικότερα, διεγείρει την ταχεία ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας στην επούλωση των πληγών. Ως φυσική θεραπεία για μια σκασμένη φτέρνα, μπορείτε να τρίψετε λάδι καρύδας ή αγνό λάδι καρύδας στις φτέρνες σας.
  4. Μέλι: Το μέλι θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό που βοηθά στην επούλωση των σκασμένων ποδιών. Ζεστό νερό σε μπανιέρα με μέλι. Αφού τα καθαρίσετε καλά, μουλιάστε τα σε αυτό το μείγμα και κάντε μασάζ για 20 λεπτά. Στεγνώστε τα πόδια σας και μετά ενυδατώστε τα. Για μερικές εβδομάδες, κάντε το κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.
  5. Παραφινέλαιο και μουστάρδα: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πάστας αναμειγνύοντας το κερί παραφίνης με λίγο λάδι μουστάρδας και τη διατήρησή της σε ένα δοχείο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε μέρα. Αυτή είναι μια τοπική σπιτική ενυδατική κρέμα χωρίς επιπλέον έξοδα. Απλώς πλύνετε τα πόδια σας, στεγνώστε τα με μια μαλακή πετσέτα και στη συνέχεια εφαρμόστε αυτήν την πάστα. Κάντε το καθημερινά για λεία και απαλή επιδερμίδα με επουλωμένες ρωγμές στις φτέρνες σας.

Η φροντίδα των ποδιών σας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν ζείτε σε ξηρό περιβάλλον όπου σπάνε συχνά. Μην παραμελείτε ποτέ τις ξηρές, σκασμένες φτέρνες. Εάν το κάνετε, μπορεί να αναπτύξουν βαθύτερες ρωγμές και να σας θέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ