Διαβήτης: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σκληρός στα κορίτσια παρά στα αγόρια


Τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 έχουν χειρότερη πρόγνωση από τα αγόρια όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και άλλες κρίσιμες πτυχές της υγείας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η ανασκόπηση 90 δημοσιευμένων μελετών από ερευνητές στην Ολλανδία βρήκε ορισμένα σταθερά μοτίβα στο πώς διέφεραν τα κορίτσια και τα αγόρια με διαβήτη τύπου 1. Γενικά, τα κορίτσια έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα και ανέφεραν συνολικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι, είπαν οι ειδικοί. Αλλά τα ευρήματα φέρνουν την προσοχή στο γεγονός ότι τα κορίτσια με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες προκλήσεις που χρειάζονται προσοχή. Ο διαβήτης τύπου 1 διαφέρει από τον τύπο 2, ο οποίος διαγιγνώσκεται κυρίως σε ενήλικες και συχνά σχετίζεται με την παχυσαρκία. Ο τύπος 1 εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και επηρεάζει περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και εφήβους παγκοσμίως. Προκαλείται από μια λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη — μια ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα από τα τρόφιμα στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.

Χωρίς ινσουλίνη, τα σάκχαρα συσσωρεύονται στο αίμα και τα κύτταρα του σώματος λιμοκτονούν. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν συνθετική ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενέσεων, που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα, ή φορώντας μια «αντλία» που παρέχει ινσουλίνη όλη την ημέρα μέσω ενός μικρού σωλήνα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μεγάλο βάρος για τα παιδιά και οι ειδικοί είπαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι – από βιολογικούς έως ψυχολογικούς και κοινωνικούς – που τα κορίτσια τείνουν να τα πηγαίνουν χειρότερα από τα αγόρια από ορισμένες απόψεις.

Μια διαφορά είναι ότι τα κορίτσια τείνουν να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 νωρίτερα από τα αγόρια, δήλωσε ο Sanjoy Dutta, αντιπρόεδρος έρευνας στο μη κερδοσκοπικό JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation). Η μεγαλύτερη διάρκεια του διαβήτη μπορεί να σημαίνει περισσότερες επιπλοκές. Μετά είναι η εφηβεία. Οι ορμονικές εκρήξεις που βιώνουν τα παιδιά προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν περισσότερη ινσουλίνη. Αλλά αυτές οι ορμονικές αλλαγές έχουν συνήθως μεγαλύτερο αντίκτυπο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα των κοριτσιών από ότι των αγοριών, είπε η Dutta.

Οι ανάγκες των κοριτσιών σε ινσουλίνη αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μηνιαίου εμμηνορροϊκού κύκλου, είπε ο Δρ Kimber Simmons, παιδοενδοκρινολόγος στο Κέντρο για τον Διαβήτη Barbara Davis στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus. Πέρα από τη βιολογία, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν τα άγχη και τις κοινωνικές πιέσεις της ενηλικίωσης, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον προγραμματισμό των γευμάτων, την προσαρμογή της ινσουλίνης και άλλες πτυχές της διαχείρισης της νόσου. Και, είπε ο Simmons, η έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια συνήθως πλήττονται περισσότερο, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με την εικόνα του σώματος, τη «διαταραγμένη διατροφή» και την κατάθλιψη.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ