COVID-19: Σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%


COVID-19: Τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με την COVID-19 εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 (T1D), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 1 εκατομμύριο ασθενών ηλικίας 18 ετών και νεότερων. Σε μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό JAMA Network Open, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που προσβλήθηκαν από την COVID-19 ήταν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη T1D κατά τους έξι μήνες μετά τη διάγνωση της COVID.

Τα ευρήματα έδειξαν 72% αύξηση των νέων διαγνώσεων T1D σε ασθενείς με COVID-19 ηλικίας 18 ετών και νεότερων – αν και η έρευνα τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν η COVID-19 προκαλεί νέα εμφάνιση T1D.

Περίπου 187.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών ζουν με T1D σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

“Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα”, δήλωσε η Pamela Davis, διακεκριμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου και καθηγήτρια έρευνας Arline H. and Curtis F. Garvin στην Ιατρική Σχολή Case Western Reserve, αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης. “Εμφανίζεται κυρίως επειδή η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, σταματώντας έτσι την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλώντας τη νόσο.

Έχει προταθεί ότι η COVID αυξάνει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις και το παρόν εύρημά μας ενισχύει αυτή την πρόταση”.

Η ομάδα ανέλυσε τους απο-προσδιορισμένους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου ασθενών ηλικίας 18 ετών και νεότερων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε 13 άλλες χώρες που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, καθώς και εκείνων που διαγνώστηκαν με μια μη σχετιζόμενη με την COVID αναπνευστική λοίμωξη κατά την ίδια περίοδο.

Ο πληθυσμός της μελέτης χωρίστηκε περαιτέρω σε δύο ομάδες: ασθενείς ηλικίας έως 9 ετών και ασθενείς ηλικίας 10-18 ετών.

Μετά από προσεκτική στατιστική αντιστοίχιση για να ληφθούν υπόψη η ηλικία, τα δημογραφικά στοιχεία και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπήρχαν 285.628 σε κάθε ομάδα για ένα σύνολο 571.256 ασθενών.

Ευρήματα της μελέτης

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ των περισσότερων από 571.000 παιδιατρικών ασθενών:

Εντός έξι μηνών από τη λοίμωξη SARS-CoV2, 123 ασθενείς (0,043%) είχαν λάβει νέα διάγνωση T1D, σε σύγκριση με 72 ασθενείς (0,025%) που έλαβαν νέα διάγνωση μετά από αναπνευστική λοίμωξη που δεν ήταν COVID, δηλαδή αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις.

Σε ένα, τρεις και έξι μήνες μετά τη μόλυνση, ο κίνδυνος διάγνωσης T1D ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για όσους είχαν μολυνθεί με SARS-CoV2 σε σύγκριση με όσους είχαν αναπνευστικές λοιμώξεις χωρίς COVID.

Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν με ασθενείς στις ηλικιακές ομάδες βρεφών-9 ετών και 10 έως 18 ετών.

“Οι οικογένειες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για συμπτώματα διαβήτη μετά από COVID, και οι παιδίατροι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για μια εισροή νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1, ειδικά δεδομένου ότι η παραλλαγή Omicron της COVID εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μεταξύ των παιδιών”, δήλωσε ο Davis.

“Μπορεί να δούμε σημαντική αύξηση αυτής της νόσου τους επόμενους μήνες έως χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια ισόβια πρόκληση για όσους τον έχουν, και η αυξημένη συχνότητα αντιπροσωπεύει σημαντικό αριθμό παιδιών που πάσχουν”.

Ο Rong Xu, επίσης αντίστοιχος συγγραφέας, καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανακάλυψη Φαρμάκων, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί εάν ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νέου T1D μετά τη μόλυνση SARS-CoV2 σε παιδιατρικούς ασθενείς θα παραμείνει, ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς να αντιμετωπιστεί ο T1D που σχετίζεται με την COVID-19 στα παιδιά.

“Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2”, δήλωσε ο Xu.

Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως “διαβήτης ενηλίκων” και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Στην ερευνητική ομάδα του Case Western Reserve συμμετείχαν επίσης ο David Kaelber, καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής, Παιδιατρικής και Επιστημών Πληθυσμού και Ποσοτικής Υγείας, και οι φοιτήτριες Ιατρικής Ellen Kendall και Veronica Olaker.

Προηγούμενες μελέτες που σχετίζονται με την COVID με επικεφαλής την ομάδα του CWRU έχουν διαπιστώσει ότι ο παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνεται κατά 50-80% σε ηλικιωμένους ενήλικες που κόλλησαν COVID και ότι τα άτομα με άνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από COVID.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ