Λευτέρης Κρέτσος: Δικάζεται σήμερα για ψεύδη βεβαίωση


Στο εδώλιο του ΣΤ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου θα καθίσει σήμερα ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που κατηγορείται για ψεύδη βεβαίωση, θα καθίσει στο εδώλιο μαζί με τα μέλη που είχαν απαρτίσει την Επιτροπή Αξιολόγησης για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο το 2016, αλλά δυο χρόνια αργότερα η Εισαγγελία Εφετών την ανέσυρε έπειτα από την εμφάνιση νέων στοιχείων. Ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, που άσκησε τελικά τον Απρίλιο του 2019 τις ποινικές διώξεις, ανέφερε στο πόρισμα του πως ο κ. Κρέτσος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Κατά τον εισαγγελέα προέκυψε ή ότι η συγκεκριμένη επιτροπή, που είχε συσταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, «δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ».

Η υπόθεση προέκυψε έπειτα από μηνύτρια αναφορά που είχε κατατεθεί το 2016 στον Άρειο Πάγο από βουλευτές της Ν.Δ. και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε αυτή αναφερόταν πως η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της «προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ