COVID-19: Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους ανθρώπους από τη νόσο


COVID-19: Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από την COVID-19, ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις πρωτεΐνες στις οποίες έχει εκτεθεί προηγουμένως το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Frontiers in Immunology διαπιστώνει ότι τα κοινά τρόφιμα, τα εμβόλια, τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να προετοιμάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτεθεί στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιέχουν πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στον SARS-CoV-2.

Ως εκ τούτου, η έκθεση σε αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει όταν συναντήσει τον ιό.

Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για νέες ανοσοθεραπείες ή εμβόλια που οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία κατά της COVID-19.

SARS-CoV-2: Άνεση στο οικείο;

Ο SARS-CoV-2 είναι νέος και η πανδημία μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται σαν εξωγήινος εισβολέας από άλλον πλανήτη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μοιράζεται χαρακτηριστικά με πολλά υπάρχοντα βιολογικά μόρια.

Ως μέλος της οικογένειας των κορωνοϊών, ο SARS-CoV-2 μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με άλλους ιούς, αλλά οι ομοιότητες δεν τελειώνουν εκεί.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στα βακτήρια, τα ανθρώπινα κύτταρα, τα εμβόλια, ακόμη και τα τρόφιμα μπορεί να έχουν ομοιότητες με αυτές του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές πίσω από αυτή την τελευταία μελέτη υπέθεσαν ότι οι ομοιότητες μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κοινών πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάζουν την ευαισθησία μας στον ιό.

Όταν το σώμα μας δέχεται επίθεση από ένα παθογόνο, όπως ένας ιός ή ένα βακτήριο, ξεκινά μια ανοσολογική απόκριση που περιλαμβάνει αντισώματα.

Αυτές οι ανοσοποιητικές πρωτεΐνες προσκολλώνται σε συγκεκριμένα μέρη του παθογόνου και συμβάλλουν στην καταστροφή του. Μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα μνήμης Τ και Β διατηρούν μια μνήμη του παθογόνου, ή τουλάχιστον ορισμένων τμημάτων της δομής του.

Αυτά τα κύτταρα θα είναι έτοιμα να οργανώσουν μια ανοσολογική απάντηση πολύ γρήγορα, εάν συναντήσουν ποτέ ξανά το παθογόνο.

Έλεγχος διασταυρούμενων αντιδράσεων αντισωμάτων

Θα μπορούσε μια τέτοια “ανοσολογική μνήμη” σε πρωτεΐνες που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν να βρίσκεται πίσω από την ανοσολογική αντίσταση και τη μειωμένη ευαισθησία στην COVID-19;

Για να αρχίσουν να ελέγχουν αυτή την υπόθεση, οι εν λόγω ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα αντισώματα που στοχεύουν πρωτεΐνες στον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με πρωτεΐνες σε άλλους παράγοντες, όπως τρόφιμα ή κοινά βακτήρια.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα αυτών των αντισωμάτων να δεσμεύονται σε 180 διαφορετικές πρωτεΐνες από κοινά τρόφιμα, δύο διαφορετικά εμβόλια και 15 βακτηριακές και ιογενείς πρωτεΐνες. Τα αντισώματα αντέδρασαν πιο έντονα με ένα κοινό βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται E. faecalis και ένα εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι αντέδρασαν επίσης πολύ έντονα έναντι πρωτεϊνών που βρίσκονται σε κοινά τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα ψημένα αμύγδαλα, το χοιρινό κρέας, τα κάσιους, το γάλα, η σόγια και ο ανανάς.

Τρώτε για ανοσία;

Δυστυχώς, πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να φάτε τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσετε ανοσία κατά του COVID-19. Η “ανοσία” απέναντι σε έναν τύπο τροφής, για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται συνήθως από μια τροφική αλλεργία.

“Συνήθως μόνο οι άνθρωποι με διαρρέον έντερο μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα κατά των τροφίμων, οπότε στην πραγματικότητα δεν θα συνιστούσα να τρώτε τροφές που σας προκαλούν διαρροή του εντέρου, διότι αυτό θα σας δημιουργούσε ένα ολόκληρο σύνολο νέων προβλημάτων”, δήλωσε ο Δρ Aristo Vodjani των εργαστηρίων Cyrex στην Αριζόνα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Επιπλέον, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι οι πρωτεΐνες αυτές παρέχουν πράγματι κάποια προστασία, και αν ναι, αν αυτή διαμεσολαβείται μέσω μιας βραχύβιας αντισωματικής απόκρισης ή μιας πιο μακροχρόνιας κυτταρικής απόκρισης μνήμης.

Τα ευρήματα μπορεί να ρίξουν κάποιο φως στις μεταβλητές μας αντιδράσεις στη μόλυνση με COVID-19.

Με περισσότερη έρευνα, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες ή σε καλύτερα εμβόλια κατά του ιού.

Μια άλλη εφαρμογή μπορεί να έγκειται στην αξιολόγηση της ευαισθησίας ενός ατόμου στον ιό πριν καν μολυνθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ