Ελληνοτουρκικά – Γεραπετρίτης: Είμαστε σε πλήρη εγρήγορση ακόμα και για σοβαρό επεισόδιο


«Η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Σε πλήρη εγρήγορση «ακόμη και για σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία» βρίσκεται η Αθήνα, όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας τόσο για την «επιχειρησιακή και διπλωματική αναβάθμιση της χώρας όσο και για το «αδιέξοδο της Άγκυρας».

«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος είναι αδιέξοδος», τόνισε ο υπουργός σχολιάζοντας ως «αμφίθυμη φιλορωσική» την στάση της Άγκυρας η οποία «αποξενώνεται από τους συμμάχους της Δύσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

«Σωστά επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή και διπλωματική, ενώ παράλληλα η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, υπενθύμισε το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί, δεν επιτίθεται, δεν έχει βλέψεις, αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή σε τι αφορά την κυριαρχία και τα δικαιώματα της» και διαβεβαίωσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν εκπονήσει σχέδια «είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο». Η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ με την αναβάθμιση στις ένοπλες δυνάμεις και βεβαίως με τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Οι κυρώσεις έχουν κατά βάση ένα σκοπό να αμβλύνουν τις διαφορές και όχι να τις εντείνουν. Σε περίοδο υπερβολικής έξαρσης θα πρέπει να υπάρχει νηφαλιότητα, να υπάρχει ψυχραιμία, να αξιολογούμε τις επιλογές και να βλέπουμε τις συνέπειες τις οποιεσδήποτε πράξεις. Ναι, το ζήτημα των κυρώσεων παραμένει στις επιλογές της ελληνικής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση όμως στον κατάλληλο χρονισμό και μόνο προς το συμφέρον της χώρας.

Οι ανοιχτοί δίαυλοι και ο διάλογος είναι για εμάς μια βασική στρατηγική σε ότι αφορά την Τουρκία. Μπορούμε να συζητούμε σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, αλλα δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε παραλογισμούς, αλλά μόνο πάνω στο θετικό διεθνές δίκαιο και ούτε υπό την πίεση εκβιασμών φυσικών λεκτικών ή άλλων», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχετικές ειδήσεις:

Ελληνοτουρκικά – Συρίγος: Η Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη κίνηση, η οποία θα είναι στην πράξη

Παραλήρημα Χουλουσί Ακάρ: Κακός γείτονας η Ελλάδα, μας κατηγορεί με θράσος

Ελληνοτουρκικά – Αποστολάκης: Καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ