Η νέα έκθεση Λύτρα για τον κορονοϊό, έφερε αντιπολιτευτική «επίθεση» στην κυβέρνηση

Τα στοιχεία από τη νέα μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα «τροφοδότησαν» νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

Επίθεση αντίστοιχη με εκείνη που είχε προκαλέσει η πρώτη έκθεση των Λύτρα – Τσιόδρα, έφερε η δεύτερη, την οποία πάντως δεν υπογράφει -αυτή τη φορά – ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη δεύτερη αυτή έρευνα αναλύονται συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι με Covid – 19, εκ των οποίων απεβίωσε το 74,7% ήτοι 10.466.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που καλύπτονταν στην πρώτη μελέτη.

Η θνησιμότητα εμφανίζεται μάλιστα πολύ μεγαλύτερη στην επαρχία συγκριτικά με τα νοσοκομεία της Αττικής φτάνοντας το +64%. Η έρευνα διαπιστώνει ακόμα αυξημένη θνησιμότητα σε όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, καθώς το 97,7% έχασε τη ζωή του, έναντι 72,7% όσων μπήκαν σε ΜΕΘ.

Τέλος, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με εκείνους εντός ΜΕΘ.

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Θα ζητήσει έστω μια συγγνώμη;

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ» έλεγαν και «φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν» προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δε σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα.

ΠΑΣΟΚ: Η μελέτη καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης

Σε δήλωσή του ο ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ανέφερε:

«Η μελέτη του καθηγητή κ. Θεόδωρου Λύτρα, για τη θνητότητα διασωληνωμένων covid-19 ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο κ. Φραγγίδης.
«Αφορά στην περίοδο Σεπτέμβρη 2021 – Απρίλη 2022 και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της πολυσυζητημένης μελέτης που εξέδωσαν πέρυσι από κοινού οι καθηγητές κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία.

Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν. Πιο συγκεκριμένα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%. Η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στην περίπτωση του νοσοκομείου του Κιλκίς, του νομού μου. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δεν έχει λειτουργούσα ΜΕΘ. Εκεί, οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι και να διακομιστούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η ανωτέρω μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Φραγγίδης».

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ