Κονγκό: Κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στην ανατολική επαρχία


Κονγκό: Το 15ο  ξέσπασμα του Έμπολα στο Βόρειο Κίβου του Κονγκό διήρκεσε 1 μήνα και 12 ημέρες Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε το τέλος της τελευταίας επιδημίας του ιού Έμπολα στην ανατολική επαρχία του Βόρειου Κίβου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ζαν-Ζακ Μπουνγκάνι Μμπάντα. Το δέκατο πέμπτο ξέσπασμα στην κεντροαφρικανική χώρα εμφανίστηκε όταν επιβεβαιώθηκε ένα νέο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην ανατολική πόλη Μπένι στις 22 Αυγούστου.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το κρούσμα συνδεόταν γενετικά με την επιδημία του 2018-2020 στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

Μια άλλη αναζωπύρωση από το εν λόγω ξέσπασμα σκότωσε έξι ανθρώπους πέρυσι.

“Μετά από 42 ημέρες ενισχυμένης επιτήρησης χωρίς νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα… είμαι στην ευχάριστη θέση να κηρύξω πανηγυρικά το τέλος της 15ης επιδημίας… που διήρκεσε ένα μήνα και 12 ημέρες”, δήλωσε ο Mbungani Mbanda.

Τα πυκνά τροπικά δάση του Κονγκό αποτελούν φυσική δεξαμενή για τον ιό Έμπολα, ο οποίος προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα και διάρροια.

Η χώρα έχει καταγράψει 14 κρούσματα από το 1976. Η επιδημία του 2018-2020 στα ανατολικά ήταν η μεγαλύτερη του Κονγκό και η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με σχεδόν 3.500 συνολικά κρούσματα.

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα στο Κονγκό ήταν στη βορειοδυτική επαρχία Equateur. Κηρύχθηκε λήξαν τον Ιούλιο μετά από πέντε θανάτους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ