Αλέξης Τσίπρας: Live η συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1


Αλέξης Τσίπρας: Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.

Συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα, παραχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με αναφορά στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όπως είπε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσες πολλές εταιρείες ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρώτα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν τις εμπιστεύεται, διαφορετικά δεν θα άφηνε να γίνουν παρακολουθήσεις».

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προωθείται από την κυβέρνηση ως μη σημαντικό θέμα», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους, κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Η δική μας δουλειά είναι να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών», πρόσθεσε.

«Η ακρίβεια έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε δομικά προβλήματα. Δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα. Κυρίως, έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. Είναι 62% στην Ελλάδα, ενώ είναι 39% σε όλη την άλλη Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας αφήσουμε τα νούμερα και ας πάμε στον πολίτη. Επτά στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής στον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση. Δεν είπαμε ότι τη δημιούργησε, αλλά τη μεγέθυνε» πρόσθεσε.

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κύμα κρατικοποιήσεων των εταιριών ενέργειας. Στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και λέει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Καμία παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας», επεσήμανε.

«Για ό,τι έγινε το 2019 κριθήκαμε. Να δούμε τώρα τι κάνουμε. Η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να διεκδικήσει το ιβηρικό μοντέλο, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από το ρεύμα, τι κάνει; Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα από την αφαίμαξη, από τη λεηλασία της μεσαίας τάξης, κι από την άλλη αφού βγάλουν υπερκέρδη οι εταιρείες με αισχροκέρδεια, επιδοτεί την άλλη τσέπη των καταναλωτών. Μόνο τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στη λιανική τιμή για τις εταιρείες ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν κρίνομαι με τα κριτήρια και τους όρους του 2014. Έχουμε κυβερνήσει. Κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλεονάσματα, να μικρύνουμε το χρέος. Καταφέραμε να μας εμπιστευτούν οι αγορές. Αγορές που σήμερα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, το δεκαετές ομόλογο έχει πάει στο 5%. Εγώ δεν έψαξαν να βρω «λεφτόδεντρα» στη ΔΕΘ, αλλά είπα ότι θα ξεριζώσω τα «κλεφτόδεντρα», τόνισε.

Δείτε τη συνέντευξη:


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ