Virtual reality: Πώς η εικονική πραγματικότητα μειώνει την χρήση αναισθησιών;


Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα (VR) κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο χέρι απαιτούν λιγότερη αναισθησία από εκείνους που λαμβάνουν τη συνήθη παρακολούθηση αναισθησίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 21 Σεπτεμβρίου στο PLOS ONE.

Εικονική πραγματικότητα και αναισθησία

Ο Adeel A. Faruki, M.D., του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολοράντο στην Aurora, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν εάν η διεγχειρητική χρήση εικονικής πραγματικότητας μειώνει τη δόση ηρεμιστικών κατά την εκλεκτική χειρουργική επέμβαση χεριών χωρίς να μειώνει την ικανοποίηση του ασθενούς. Η ανάλυση περιελάμβανε 34 ενήλικες που ανατέθηκαν τυχαία σε VR (προγραμματισμός της επιλογής τους μέσω οθόνης τοποθετημένης στο κεφάλι) ή συνήθους φροντίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα VR έλαβε σημαντικά λιγότερη προποφόλη ανά ώρα από την ομάδα ελέγχου (μέση τιμή, 125,3 έναντι 750,6 mg ανά ώρα).

Οι ασθενείς ανέφεραν παρόμοια συνολική ικανοποίηση (σε κλίμακα 0 έως 100: διάμεσος, 92 για VR έναντι 100 για έλεγχο). Ομοίως, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τις βαθμολογίες πόνου στη μονάδα φροντίδας μετά την αναισθησία, την περιεγχειρητική δόση αναλγητικού οπιοειδούς ή τη μετεγχειρητική λειτουργική έκβαση. Η διάρκεια παραμονής στη μονάδα φροντίδας μετά την αναισθησία ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα VR (53,0 έναντι 75,0 λεπτών).

«Χρησιμοποιώντας την εμβάπτιση VR, η δυνητικά επιβλαβής ή περιττή καταστολή μπορεί να αποφευχθεί χωρίς να διακυβεύεται η άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στο χέρι», γράφουν οι συγγραφείς. “Η χρήση VR σε παρόμοια κλινικά πλαίσια θα μπορούσε ενδεχομένως να ελαχιστοποιήσει τις περιεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με ηρεμιστικά σε ευάλωτους ασθενείς και αξίζει περαιτέρω έρευνας.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ