Λοιμώξεις: Νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι συνδεδεμένες με Αλτσχάιμερ και με τη νόσο του Πάρκινσον


Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, ειδικά οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στην πρώιμη ζωή και στη μέση ηλικία, σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για τη νόσο Alzheimer (AD) και τη νόσο Parkinson (PD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου στο PLOS Medicine.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Ο Jiangwei Sun, Ph.D., από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου για τις τρεις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες (AD, PD ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση [ALS]) και προηγούμενα επεισόδια ενδονοσοκομειακών ή εξωτερικών ασθενών. νοσοκομειακές λοιμώξεις (1970 έως 2016). Για κάθε περίπτωση (291.941 περιπτώσεις AD, 103.919 περιπτώσεις PD και 10.161 περιπτώσεις ALS), πέντε μάρτυρες που επιλέχθηκαν τυχαία από τον γενικό πληθυσμό αντιστοιχίστηκαν με βάση το φύλο και το έτος γέννησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια λοίμωξη που υποβλήθηκε σε θεραπεία σε νοσοκομείο πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για AD και PD. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε βακτηριακές, ιογενείς και άλλες λοιμώξεις, καθώς και μεταξύ διαφορετικών σημείων μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του ουρογεννητικού συστήματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για AD και PD παρατηρήθηκε για πολλαπλές λοιμώξεις πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι συσχετισμοί οδηγήθηκαν από AD και PD που διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 60 ετών. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της νοσοκομειακής λοίμωξης και του κινδύνου για διάγνωση AD ή PD στην ηλικία ή μετά την ηλικία των 60 ετών.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ λοίμωξης και ALS, ανεξάρτητα από την ηλικία κατά τη διάγνωση. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μολυσματικά συμβάντα μπορεί να είναι ένα έναυσμα ή ενισχυτής μιας προϋπάρχουσας νόσου, οδηγώντας σε κλινική έναρξη νευροεκφυλιστικής νόσου σε σχετικά πρώιμη ηλικία», γράφουν οι συγγραφείς. «Ωστόσο, λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν επίσημα μια αιτιολογική σύνδεση».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ