Αφρική: Ζητά στήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία


Η Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τους πολυμερείς οργανισμούς, τις φιλανθρωπίες, τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν την πλήρη εφαρμογή της Νέου Νομοσχεδίου Δημόσιας Υγείας της Αφρικής για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας . Το αίτημα για υποστήριξη υποβλήθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων που οδήγησαν στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το Νέο Νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας για την Αφρική είναι ένας οδικός χάρτης για βιώσιμα αποτελέσματα υγείας και ασφάλεια υγείας. Ορίζεται από πέντε πυλώνες:

  • Ισχυρά αφρικανικά ιδρύματα δημόσιας υγείας που αντιπροσωπεύουν αφρικανικές προτεραιότητες στην παγκόσμια διακυβέρνηση της υγείας και που οδηγούν την πρόοδο σε βασικούς δείκτες υγείας.
  • Διεύρυνση της Παραγωγής Εμβολίων, Διαγνωστικών και Θεραπευτικών για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε φάρμακα και εξοπλισμό που σώζουν ζωές.
  • Επένδυση σε προγράμματα εργατικού δυναμικού και ηγεσίας στη δημόσια υγεία για να διασφαλιστεί ότι η Αφρική διαθέτει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις απειλές για την υγεία.
  • Αυξημένες εγχώριες επενδύσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας κινητοποίησης οικονομικών πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου, τεχνικών πόρων και δικτύων.
  • Συνεργασίες με σεβασμό, προσανατολισμένες στη δράση για την προώθηση της παραγωγής εμβολίων, της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και των ισχυρών θεσμών δημόσιας υγείας.

Έκκληση για ενίσχυση των Αφρικανικών Δημόσιων Ιδρυμάτων Υγείας

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν υποστήριξη για την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Africa CDC που ηγήθηκε του συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας της Αφρικής, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των απωλειών ζωής κατά τη διάρκεια του COVID-19. «Για να επιτύχει [τους στόχους της για τη δημόσια υγεία], η Συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2022 παραχώρησε αυτονομία στην Αφρική CDC για να μπορέσει να εκπληρώσει την εντολή της, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη να επιτύχουν την κυριαρχία της υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί. «Αλλά το CDC της Αφρικής από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση», πρόσθεσε.

Κάλεσμα για υποστήριξη της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης όλους τους μηχανισμούς αγοράς εμβολίων, όπως η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβολιασμό και Ανοσοποίηση (GAVI), να αγοράσουν τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των εμβολίων τους από κατασκευαστές στην Αφρική. Ενώ η Αφρική παράγει επί του παρόντος το ένα τοις εκατό των εμβολίων που χρησιμοποιούνται συνήθως, έχει θέσει έναν τολμηρό στόχο να καλύψει έως και το 60 τοις εκατό της ζήτησης εμβολίων μέσω της περιφερειακής παραγωγής έως το 2040. Αναλαμβάνοντας ρητές δεσμεύσεις για απομάκρυνση εμβολίων από την Αφρική, οι μηχανισμοί αγοράς εμβολίων μπορούν να τονώσουν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή εμβολίων.

Πρόσκληση για Υποστήριξη Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού Υγείας

Η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ήταν μια άλλη σημαντική εστίαση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αφρική έχει σήμερα μια αναλογία 1,55 εργαζομένων στον τομέα της υγείας (γιατροί, νοσοκόμες και μαίες) ανά 1.000 άτομα. Αυτό είναι κάτω από το όριο της ΠΟΥ για την πυκνότητα των 4,45 εργαζομένων στον τομέα της υγείας ανά 1.000 άτομα που απαιτούνται για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας και την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ένας κρίσιμος πυλώνας σε ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, ιστορικά έχουν στερηθεί προτεραιότητας στις συζητήσεις για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας», είπε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa.

Οι ηγέτες προέτρεψαν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα ζήτησαν ισχυρότερη υποστήριξη των προγραμμάτων Community Health Worker στην Αφρική. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επαγγελματίες υγείας της κοινότητας που αμείβονται κατάλληλα, εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και εποπτεύονται είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υγείας στις κοινότητές τους», δήλωσε η Πρόεδρος Ellen Johnson Sirleaf. Τόνισε επίσης ότι οι περισσότεροι κοινοτικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Αφρική είναι γυναίκες που εκτελούν εξαιρετική εργασία αλλά είναι απλήρωτες για τις προσπάθειές τους. «Είναι καιρός να διορθωθεί αυτή η αδικία», προέτρεψε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ