Σκληρή γλώσσα Mενέντεζ κατά Ερντογάν και State Department: Να τιμωρηθεί ο επιτιθέμενος


Ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα της Ουάσινγκτον ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα συνιστά η νέα τροπολογία για τα τουρκικά μαχητικά που κατέθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και με την οποία επιχειρεί να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου 

Νέο «χαστούκι» για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται από τις ΗΠΑ και το δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έφερε νέα τροπολογία για τα τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα η τροπολογία του Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Πιο συγκεκρισμένα προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ειδικότερα, στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:

ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

(αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».

Η «πύρινη» ομιλία Μενέντεζ υπέρ της Ελλάδας

Ο Μενέντεζ για μία ακόμη φορά καυτηρίασε την πολιτική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, σε εκδήλωση στο Νιου Τζέρσεϊ. «Απαιτώ την αναγνώριση του επιτιθέμενου» ξεκαθάρισε αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλεί τις δυο πλευρές να τα βρουν. «Οσο είμαι εγώ πρόεδρος αυτής της επιτροπής η Τουρκία δεν θα πάρει τα F16», τόνισε συγκεκριμένα και χαρακτήρισε επικίνδυνο και απρόβλεπτο τον Ερντογάν. «Κάθε πρόκληση εναντίον της Ελλάδας ειναι πρόκληση εναντίον του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Μάλιστα, ο Μενέντεζ ανέφερε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.

Η αυταρχική διακυβέρνηση της Τουρκίας από τον Ερντογάν, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και οι διαρκείς απειλητικές «κορώνες» κατά της Ελλάδας, έχει οδηγήσει πολλούς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να αντιτίθεται στην πώληση όπλων στην Άγκυρα.

Aναλυτές πάντως θεωρούν ότι εάν δεν καταφέρει να αγοράσει τα F-16, λόγω της αντίθεσης πολιτικών, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο Ερντογάν θα κάνει το επόμενο απρόβλεπτο βήμα, θα κληθεί να συνάψει νέες συμμαχίες με αυταρχικούς ηγέτες και θα κορυφώσει τις προκλήσεις με στόχο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κύρηκα ο κ. Μενέντεζ, παρά το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως θα θεωρούσε “ανόητη” οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από πλευράς του Ερντογάν, εντούτοις έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, να μην το αποκλείει, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανόητος να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά πολλές φορές οι απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν κινήσεις απελπισίας, όπως είδαμε με τον Πούτιν. Θα υπάρχουν συνέπειες εάν συμβεί κάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπομπ Μενέντεζ, έχοντας τονίσει νωρίτερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

«Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και απρόβλεπτος, ιδίως τώρα που θέλει να μείνει στην εξουσία. Αυτοί οι καθεστωτικοί (σ.σ. “autocrats”) μπορούν να κάνουν τα πάντα. Η οικονομία του πχ καταρρέει. Θέλει να κάτι κάτι για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών, όσο πλησιάζουν οι εκλογές», τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Στην συνέχεια, ο φιλέλληνας επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στηλίτευσε την διπλωματική γλώσσα των «ίσων αποστάσεων» στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του τόσο στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και σε συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαιτώντας την «αναγνώριση του επιτιθέμενου».

«Αυτό που ρώτησα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι τι θα κάνουν εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε έναν άλλον. Εννοούσα την Τουρκία. Του είπα ότι έχετε έναν που είναι επιτιθέμενος. Εγώ δεν θέλω εκκλήσεις ‘και στις δυο πλευρές’. Με ενοχλεί όταν το κάνει αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και δεν το κάνει μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία. Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρεις ποιος από τους δυο είναι επιθετικός. Η Ελλάδα έχει επιδείξει ξεχωριστή υπομονή για να μην εμπλακεί σε επεισόδιο», ήταν τα λόγια του, ενώ επανέλαβε ότι έχει απευθύνει έκκληση στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ να θέσει τον Ερντογάν προ των ευθυνών του.

«Έχω ξεκαθαρίσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν πως, όσο υπάρχουν υπερπτήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν θα είναι αποδεκτές. Κάθε πρόκληση εναντίον της Ελλάδας είναι πρόκληση εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ, άρα λοιπόν θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει, υπό αυτές τις συνθήκες, την ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16.

«Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην αξία των βάσεων της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν ένας σύμμαχος που στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ σε όλες τις κρίσιμες στιγμές.

«Δεν τα θεωρώ ελληνικά θέματα, αλλά αμερικανικά θέματα. Αυτές οι θέσεις που υιοθετώ στην Επιτροπή απαντάνε στο ερώτημα για το ποιο είναι το συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι απαντήσεις με βοηθάνε να διαμορφώνω τις θέσεις μου για την χώρα μας. Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι να έχει ισχυρή σχέση με την Ελλάδα, που είναι ένας σταθερός σύμμαχος και ήταν μαζί μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές τα τελευταία 45 χρόνια», ανέφερε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος προσέθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, εν μέσω αυτών των συγκυριών, έχουν μια «σημαντική γεωπολιτική ευκαιρία».

Σε ερώτηση παρευρισκόμενου για το κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν μοιράζεται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως, έως αυτήν την στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν «μιλάει με πράξεις», παραθέτοντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπέγραψε τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η σχέση μας με την Ελλάδα επεκτάθηκε. Όλα αυτά για εμένα είναι μια ευρύτερη δήλωση (statement). Επίσης, είναι ο Πρόεδρος που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτές τις ενέργειες τις θεωρώ ένα θετικό σημείο. Επίσης, είχε ιστορικό και πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ», απάντησε ο κ. Μενέντεζ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ