Τραυματική εγκεφαλική βλάβη: Παραμένει μείζον πρόβλημα υγείας παγκοσμίως


Μια νέα έκθεση υπογραμμίζει τις προόδους και τις προκλήσεις στην πρόληψη, την κλινική φροντίδα και την έρευνα στον τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό, μια κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας που σχετίζεται με τραυματισμό παγκοσμίως. Η έκθεση, από την Επιτροπή Νευρολογίας Lancet 2022, έχει εκπονηθεί από κορυφαίους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του συν-επικεφαλής συγγραφέα καθηγητή Ντέιβιντ Μενόν από το Τμήμα Αναισθησίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Η επιτροπή τεκμηριώνει την τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI) ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο ταλαιπωρεί 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κοστίζει πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας που σχετίζεται με τραυματισμούς.

Η ΤΒΙ δεν είναι μόνο μια οξεία κατάσταση αλλά και μια χρόνια ασθένεια με μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου όψιμης έναρξης νευροεκφυλισμού, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια. Τα περιστατικά οδικής κυκλοφορίας και οι πτώσεις είναι οι κύριες αιτίες, αλλά ενώ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα τροχαία ατυχήματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό TBI από τις πτώσεις, στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι πτώσεις προκαλούν διπλάσιο αριθμό TBI σε σύγκριση με τροχαία ατυχήματα.

Αυτά τα δεδομένα έχουν σαφείς συνέπειες για την πρόληψη. Πάνω από το 90% των ΤΒΙ κατηγοριοποιούνται ως “ήπιες”, αλλά περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ασθενείς δεν αναρρώνουν πλήρως έξι μήνες μετά τον τραυματισμό. Η βελτίωση της έκβασης σε αυτούς τους ασθενείς θα ήταν τεράστιο όφελος για τη δημόσια υγεία. Υποστηρίζεται μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην ψυχική υγεία και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η έκβαση μετά την ΤΒΙ είναι πιο φτωχή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά οι λόγοι για αυτό δεν είναι ξεκάθαροι.

Ο καθηγητής Menon είπε, “Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παραμένει ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με ουσιαστικό αντίκτυπο στους ασθενείς, τις οικογένειες και την κοινωνία. Την τελευταία δεκαετία, μεγάλες διεθνείς συνεργασίες έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση της κατανόησης και της φροντίδας της ΤΒΙ. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά προβλήματα , ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Απαιτούνται συνεχείς συλλογικές προσπάθειες για να συνεχιστεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών και η μείωση του κοινωνικού αντίκτυπου της ΤΒΙ.”

Η επιτροπή εντόπισε σημαντικές ανισότητες στην περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης έντασης θεραπείας για ασθενείς που τραυματίστηκαν από μηχανισμούς χαμηλής ενέργειας, ελλείψεις στην πρόσβαση στην αποκατάσταση και ανεπαρκή παρακολούθηση σε ασθενείς με «ήπια» ΚΒΙ. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τόσο η προνοσοκομειακή όσο και η μετα-οξεία φροντίδα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Η επιτροπή παρουσιάζει σημαντικές προόδους στις διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι βιοδείκτες που βασίζονται στο αίμα αποδίδουν εξίσου καλά – ή ίσως ακόμα καλύτερα – από τους κανόνες κλινικής απόφασης για την επιλογή ασθενών με ήπια TBI για αξονική τομογραφία και μπορούν έτσι να συμβάλουν στη μείωση των περιττών κινδύνων ακτινοβολίας.

Έχουν επίσης προγνωστική αξία για την έκβαση. Οι γονιδιωματικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι το 26% της διακύμανσης της έκβασης στην ΤΒΙ μπορεί να είναι κληρονομήσιμο, δίνοντας έμφαση στη συνάφεια της απόκρισης του ξενιστή, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί. Η προηγμένη παρακολούθηση του εγκεφάλου σε ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς στο περιβάλλον εντατικής θεραπείας παρέχει καλύτερη εικόνα για διαταραχές της εγκεφαλικής λειτουργίας και του μεταβολισμού, παρέχοντας μια βάση για την εξατομίκευση της διαχείρισης στις ανάγκες του ασθενούς. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Η θνησιμότητα σε ασθενείς με μέτριους έως σοβαρούς τραυματισμούς φαίνεται να έχει μειωθεί, αλλά ένας μεγαλύτερος αριθμός επιζώντων μπορεί να έχει σημαντική αναπηρία. Ο ομότιμος καθηγητής Andrew Maas από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας και το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, Βέλγιο, δήλωσε: “Η βελτίωση των μονοπατιών περίθαλψης και η άρση των υφιστάμενων διαφορών στην περίθαλψη των ασθενών με ΤΒΙ θα απαιτήσει στενή συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των κλινικών γιατρών και των ερευνητών, με τη συμβολή ασθενών και εκπροσώπων ασθενών.”

Ο καθηγητής Geoffrey Manley από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο και το Γενικό Νοσοκομείο και Κέντρο Τραύματος του Σαν Φρανσίσκο Zuckerberg στις ΗΠΑ, δήλωσε: “Αυτή η Επιτροπή αντιπροσωπεύει την αληθινή ομαδική επιστήμη, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 300 συγγραφείς και συνεισφέροντες από όλο τον κόσμο σε στενή συνεργασία με την ομάδα του Lancet Νευρολογία. Πολλά από τα δεδομένα που αναφέρονται προέρχονται από μεγάλης κλίμακας συνεργατικές μελέτες, που δείχνουν τη δύναμη της μακροπρόθεσμης έρευνας παρατήρησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεπιστημονική διεθνής συνεργασία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ