Νέο χτύπημα Μενέντεζ σε Ερντογάν: «Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του» – Εκνευρισμός στην Αγκυρα


Διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον αναζητά η Άγκυρα μετά τις νέες τροπολογίες με τις οποίες τίθενται αυστηροί όροι για την αναβάθμιση των τουρκικών F16

Σε άκρως αυστηρό τόνο ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέρχεται στον Τούρκο Πρόεδρο μετά και τις τελευταίες απειλες Ερντογάν κατά της Ελλάδας προειδοποιώντας με πόλεμο.

«Ο Ερντογάν απειλεί πολύ. Όπως και ο Πούτιν, θεωρώντας ότι όλοι θα δειλιάσουν μόλις απειλήσουν. Οι ΗΠΑ δεν δειλιάζουν και θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την Ε.Ε., όπου είναι μέλος η Κύπρος και θεωρώ ότι θα υπάρχουν συνέπειες και για αυτό. Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει προσέχουμε προκειμένου οι απειλές να μην γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτήν την στιγμή νομίζω ότι είναι περισσότερο «καύχημα» από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον ΑΝΤ1.

Αυτό την ώρα που ο επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσπαθούσε να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «πουλώντας» τη στάση της Τουρκίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία όταν όμως η συζήτηση έφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στον εξωφρενικό κατήφορο της επιθετικής ρητορικής, διαμηνύει την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. “Δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Όταν η χώρα μας, χώρα μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση” τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Eνοπλων Δυνάμεων στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μίλησε στο ertnews και την εκπομπή «Επτά» ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός Άμυνας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η Ελλάδα με άνεση μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Αν ο Ερντογάν έχει κάποιες βλέψεις, αυτές είναι προς την Κύπρο και όχι προς τα νησιά τα δικά μας δηλαδή» δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας αναλύοντας την στρατιωτική υπεροχή των Ελλήνων στον αέρα χάρη στα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικά F-16 είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε θέση υπεροχής» έναντι των Τούρκων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Άγκυρα ήταν η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου να εντάξει στο πρόγραμμα State Partnership Program και τη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων.

«Αυτή η επιλογή καταδεικνύει την εξελισσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”».

Διαβάστε ακόμα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ