HΠΑ: Τελείωσε η πανδημία; Μακάρι να ήταν τόσο απλό


ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το τέλος είναι ορατό. Πολλοί από εμάς προτιμούν να μιλήσουν για σχεδόν οτιδήποτε άλλο, και ακόμη και η πόλη της Νέας Υόρκης έχει εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα πρωτόκολλα COVID. Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν (που έκανε στον δημοσιογράφο Σκοτ Πέλεϊ την Κυριακή στην εκπομπή 60 Minutes ) προκάλεσε την έκρηξη της συζήτησης για την COVID-19 για άλλη μια φορά, παρόλο που ο ίδιος έχει προσπαθήσει δύο φορές τώρα να τον αμβλύνει.

Έχει αναστατώσει το ήδη διχασμένο κοινό, τροφοδότησε εκτεταμένη κάλυψη στις τηλεοπτικές ειδήσεις και οδήγησε τους ειδήμονες να πάρουν θέση.

Αλλά για πολλούς, μια πανδημία δεν μπορεί να κηρυχθεί “τελειωμένη” όταν μόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται κατά μέσο όρο περισσότερα από 71.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 400 θάνατοι την ημέρα, ενώ σε όλον τον κόσμο καταγράφονται 500.000 κρούσματα και σχεδόν 2.000 θάνατοι κάθε μέρα.

Το σχόλιο του Μπάιντεν δίχασε τους ειδικούς της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Ορισμένοι διαφωνούν κατηγορηματικά ότι η πανδημία έχει τελειώσει, επισημαίνοντας ότι η νόσος COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να τον θεωρεί παγκόσμια πανδημία και, το σημαντικότερο, ο ιός εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 400 ανθρώπους την ημέρα στις ΗΠΑ.

Άλλοι επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι προστατευμένο με εμβολιασμό, μόλυνση ή συνδυασμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Λένε ότι ήρθε η ώρα να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας και να αναγνωρίσουμε αυτό που μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ήδη αποφασίσει.

Το συναίσθημα αποτυπώνεται ίσως καλύτερα σε ένα αμφιλεγόμενο νέο σύνθημα για την υγεία COVID στη Νέα Υόρκη: “Εσύ κάνεις εσένα” (“You Do You”).

Στην πραγματικότητα, μια νέα δημοσκόπηση του ιστότοπου μέσων ενημέρωσης Axios και του συνεργάτη του, Ipsos, που δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε ότι το 46% των Αμερικανών δηλώνει ότι έχει επιστρέψει στην προ της πανδημίας ζωή του – το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, το 57% δηλώνει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί τουλάχιστον κάπως για τον ιό.

Μια πράξη εξισορρόπησης

“Πώς μπορεί μια χώρα να πει ότι η πανδημία έχει τελειώσει;” αναρωτήθηκε ο Eric Topol, MD, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Scripps Research και αρχισυντάκτης του Medscape (αδελφού ιστότοπου του WebMD για επαγγελματίες υγείας).

Κατά την άποψη του Topol, απέχει πολύ από το να τελειώσει και πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της δυνατότητας των ατόμων να αποφασίζουν πώς θα διευθύνουν τη ζωή τους με βάση την ανοχή στον κίνδυνο.

“Δεν μπορείτε απλά να εγκαταλείψετε το κοινό και να πείτε: “Όλα εξαρτώνται από εσάς”. ”

Θεωρεί ότι αυτή η προσέγγιση είναι σαν να εγκαταλείπει την ευθύνη, προκαλώντας ενδεχομένως ένα ήδη απρόθυμο κοινό να ξεχάσει να κάνει το τελευταίο αναμνηστικό εμβόλιο, το δισθενές εμβόλιο που έγινε διαθέσιμο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Topol επινόησε τη φράση “συνθηκολόγηση της COVID” τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη μέση ενός κύματος μολύνσεων από την παραλλαγή BA.2 του κορωνοϊού. Χρησιμοποίησε ξανά τη φράση αυτόν τον μήνα, αφού ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τα εμβόλια COVID-19 θα γίνουν σύντομα μια φορά τον χρόνο, όπως το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Ο Topol βλέπει τώρα την ελπίδα μετριασμένη από τις επαναλαμβανόμενες πραγματικότητες. “Βρισκόμαστε σε καθοδική πορεία, όσον αφορά την κυκλοφορία του ιού”, λέει. “Θα έχουμε μερικούς ήσυχους μήνες, αλλά στη συνέχεια θα ξαναγυρίσουμε προς τα πάνω”.

Ο ίδιος και άλλοι παρακολουθούν τις αναδυόμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της υποπαραλλαγής BA.2.75.2, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την BA.5.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ