Ουκρανία:To Kίεβο ανακτά χωριά της Χερσώνας από τους Ρώσους – Νέα στρατιωτική βοήθεια απο τις ΗΠΑ


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «δεκάδες οικισμοί έχουν ήδη απελευθερωθεί μετά το ρωσικό εικονικό δημοψήφισμα», ενώ οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.  Η αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με τη Δύση λέει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ

Η Ουκρανία συνέχισε να απελευθερώνει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν ταχεία απόσυρση δυνάμεων. Η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου δεν έκανε καμία αναφορά σε οπισθοδρομήσεις, αλλά στους χάρτες που χρησιμοποίησε για να δείξει τη θέση των υποτιθέμενων ρωσικών επιδρομών, η σκιασμένη περιοχή που όριζε τον ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο ήταν μικρότερη από την προηγούμενη μέρα.

Οι χάρτες που περιλαμβάνονται στην καθημερινή στρατιωτική ενημέρωση της Τρίτης (4/10) έδειξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν πλέον τον έλεγχο του χωριού Dudchany στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου οι δυνάμεις της Ουκρανίας πίεζαν να ανακτήσουν εδάφη που είχαν καταλάβει στην αρχή της επίθεσης της Μόσχας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν ένα βασικό χωριό στη νότια περιοχή της Χερσώνας, επισπεύδοντας άλλη μια ρωσική στρατιωτική υποχώρηση. Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την 35η ταξιαρχία πεζοναυτών να υψώνει μια ουκρανική σημαία πάνω από το Davydiv Brid, εν μέσω αναφορών για την ανακατάληψη πολλών άλλων γειτονικών χωριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αναγκαστεί να υποχωρήσουν στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας. Τώρα απωθούνται και στο νότο. Οι τελευταίες αποτυχίες τους σημειώθηκαν καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να υπογράψει τα διατάγματα για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ενώ ο πόλεμος μαίνεται και στις τέσσερις.

Νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Η προσάρτηση δεν έχει καμία νομιμότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ο Ζελένσκι την κήρυξε άκυρη. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ζελένσκι την Τρίτη και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τη ρωσική προσάρτηση. Συζήτησαν επίσης για τη βοήθεια ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών πυραύλων Himars.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η προσθήκη τεσσάρων συστημάτων HIMARS θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό που εστάλη στην Ουκρανία από την Ουάσιγκτον σε 20. Οι εκτοξευτές αποτέλεσαν βασικό εργαλείο για τις ουκρανικές δυνάμεις, δίνοντας στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπήσει γέφυρες που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να τροφοδοτεί τα στρατεύματά της.

Στη συνομιλία του με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν «δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς αμύνεται από τη ρωσική επιθετικότητα για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το πακέτο όπλων θα προέλθει από τα αποθέματα του Πενταγώνου.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει την πόλη Χερσώνα, την περιφερειακή πρωτεύουσα, στο νότο. Αλλά η λαβή του φαίνεται ολοένα και πιο ασταθής σε ολόκληρη την περιοχή βόρεια του ποταμού Δνείπερου, γνωστή ως Dnipro στα ουκρανικά. Τις τελευταίες 48 ώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν νότια κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού και οι ρωσικές μονάδες αναγκάστηκαν τώρα να αποσυρθούν από αρκετούς οικισμούς στα βόρεια της περιοχής Χερσώνα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «γρήγορες, ισχυρές κινήσεις» στη νότια Ουκρανία και απελευθέρωσαν «δεκάδες οικισμούς» μόνο αυτή την εβδομάδα. «Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά πάνω από το χωριό Davydiv Brid», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κάτοικοι βιντεοσκόπησαν Ουκρανούς στρατιώτες να περπατούν στο χωριό.

Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ: Η αποστολή όπλων απειλή για τα συμφέροντά μας

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας και αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το αντιλαμβανόμαστε ως άμεση απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Αντόνοφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Τετάρτη. «Η προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους όχι μόνο συνεπάγεται παρατεταμένη αιματοχυσία και νέες απώλειες, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών».

Για μια ακόμη φορά η Μόσχα δείχνει έτσι ότι δυσανασχετεί με την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία χάρη στην παροχή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο, που έχει γείρει την πλάστιγγα υπέρ των αμυνομένων στη ρωσική εισβολή.

Κίεβο: Καταλάβαμε 50 πόλεις και χωριά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γεβέν Ενίν δήλωσε ότι 50 πόλεις και χωριά ανακαταλήφθηκαν και περίπου 3.500 πολίτες απελευθερώθηκαν στη Χερσώνα, αλλά δεν διευκρίνισε την περίοδο. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε αργότερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταστρέψουν γέφυρες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή Χερσώνα για εβδομάδες, καταστρέφοντας τις λίγες γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό. Αλλά η προέλασή τους προς τα νότια μέχρι τώρα ήταν αργή. Η Χερσώνα καταλήφθηκε γρήγορα από τις ρωσικές δυνάμεις στην αρχή του πολέμου

Η Ουκρανία κατέγραψε σημαντική επιτυχία στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και στο Ντόνετσκ, καταλαμβάνοντας το Σάββατο τη στρατηγική πόλη Λιμάν. Είναι μέρος του Ντόνετσκ, αλλά θεωρείται η πύλη προς το Λουγκάνσκ, μια περιοχή υπό σχεδόν πλήρη ρωσική κατοχή. Η Χερσώνα, το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ είναι μεταξύ των ουκρανικών περιοχών που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Ρωσία που μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 200.000 στρατιώτες από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε διαταγή επιστράτευσης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο αρχικός στόχος της «μερικής κινητοποίησης» είναι 300.000, αλλά η προσπάθεια στρατολόγησης έχει επισκιαστεί από ιστορίες Ρώσων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το στρατό ή τους παραδόθηκε κακός εξοπλισμός όταν εντάχθηκαν. Μόνο το Καζακστάν ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορά του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

ΟΗΕ: Η προσάρτηση θα «επιτείνει» τις παραβιάσεις

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα θα επιδεινώσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Με την υποτιθέμενη προσάρτηση… η Ρωσική Ομοσπονδία έχει λάβει μέτρα που εμβαθύνουν αντί να επιλύουν τη σύγκρουση και επιδεινώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτήν», δήλωσε ο Salazar Volkmann, επικεφαλής επιτόπιων επιχειρήσεων του γραφείου δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Οι άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν βιώσει ανείπωτα βάσανα και καταστροφές», είπε. Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γραφείου είχε τεκμηριώσει 6.114 θανάτους αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Είπε ότι οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως από ρωσικές δυνάμεις και συνδεδεμένες ομάδες.

«Η ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων και έχει προκαλέσει εκτεταμένη καταστροφή πολιτικών αντικειμένων και υποδομών», είπε. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσει τη δήλωση της Ρωσίας ότι θα προσαρτήσει τα τέσσερα ουκρανικά εδάφη. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα άσκησε βέτο σε μια καταδίκη των προσαρτήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ