Μαλλιά: Γιατί οι άσπρες τρίχες εμφανίζονται πολλές φορές σε μικρή ηλικία;


Τα λευκά μαλλιά είναι πιο αισθητά σε άτομα με πιο σκούρο χρώμα μαλλιών. Αν και τα λευκά μαλλιά είναι χαρακτηριστικά της γήρανσης, οι άχρωμες τρίχες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία – ακόμα και όταν είστε ακόμα στο γυμνάσιο ή στο κολέγιο. Εάν είστε έφηβος ή στα 20 σας, μπορεί να βρείτε ένα ή περισσότερα άσπρα μαλλιά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι για την αποκατάσταση της μελάγχρωσης, αλλά εξαρτάται από την αιτία. Εδώ είναι οι κοινές αιτίες της πρόωρης λευκής τρίχας.

Λευκά μαλλιά σε μικρή ηλικία

1. Γενετική. Το μακιγιάζ σας παίζει μεγάλο ρόλο στο πότε (ή αν) αποκτάτε λευκά μαλλιά. Εάν παρατηρήσετε άσπρα μαλλιά σε νεαρή ηλικία, είναι πιθανό ότι οι γονείς ή οι παππούδες σας είχαν επίσης γκριζαρισμένα ή λευκά μαλλιά σε νεαρή ηλικία. Δεν μπορείς να αλλάξεις γενετική. Αλλά αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που φαίνονται τα γκρίζα μαλλιά σας, μπορείτε πάντα να βάψετε τα μαλλιά σας.

2. Στρες. Όλοι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς το άγχος. Οι συνέπειες του χρόνιου στρες μπορεί να περιλαμβάνουν: προβλήματα ύπνου ανησυχία αλλαγή στην όρεξη υψηλή πίεση του αίματος Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Μια μελέτη του 2013 βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του στρες και της εξάντλησης των βλαστοκυττάρων στους θύλακες των τριχών των ποντικών. Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των λευκών κλώνων σας, το άγχος μπορεί να είναι ο ένοχος. Αυτή η θεωρία μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες φαίνονται να γερνούν ή να γκριζάρουν γρηγορότερα ενώ βρίσκονται στην εξουσία.

3. Αυτοάνοσο νόσημα.Ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρα λευκά μαλλιά. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα δικά του κύτταρα. Στην περίπτωση της αλωπεκίας και της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα μαλλιά και να προκαλέσει απώλεια χρωστικής.

4. Διαταραχή του θυρεοειδούς. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς – όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμός – μπορεί επίσης να ευθύνονται για την πρόωρη λευκή τρίχα. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Βοηθά στον έλεγχο πολλών σωματικών λειτουργιών όπως ο μεταβολισμός. Η υγεία του θυρεοειδούς σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών σας. Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει λιγότερη μελανίνη.

5. Έλλειψη βιταμίνης Β-12. Τα λευκά μαλλιά σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας. Σας δίνει ενέργεια, καθώς και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και στο χρώμα των μαλλιών. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 σχετίζεται με μια κατάσταση που ονομάζεται κακοήθης αναιμία, η οποία είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης. Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β-12 για υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών κυττάρων. Μια ανεπάρκεια μπορεί να αποδυναμώσει τα τριχωτά κύτταρα και να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης.

6. Κάπνισμα. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της πρόωρης λευκής τρίχας και του καπνίσματος. Μια μελέτη με 107 άτομα βρήκε μια σχέση μεταξύ της «εμφάνισης γκρίζων μαλλιών πριν από την ηλικία των 30 ετών και του καπνίσματος». Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να ξεπεράσουν την καρδιά και τους πνεύμονες και να επηρεάσουν τα μαλλιά. Το κάπνισμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών και να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επιπλέον, οι τοξίνες στα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων σας, προκαλώντας πρώιμα λευκά μαλλιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ